Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Afvallen met het Paleo dieet

Het Paleo dieet: eten zoals 100.000 jaar geleden

paleo-dieetSinds 15.000 jaar geleden eet de mens veel granen maar de tien- en honderdduizenden jaren hiervoor had de mens een heel ander dieet. Na de ontdekking van de mens dat granen eenvoudig en op grote schaal verbouwd konden worden is het dagelijkse voedingspatroon flink veranderd. Van jagen op grote dieren voor vlees tot het voltijd verbouwen van graan en andere planten; het is een groot verschil.

Het Paleo dieet richt zich op het dieet van meer dan 15.000 jaar geleden. De hoofdgedachte is: “Als wij er honderdduizend jaren gezond op hebben geleefd dan kunnen wij dat nu weer”. Waar andere diëten zich specifiek richten op eiwitten en koolhydraten heeft het Paleo dieet een andere focus: “Aten mensen het 15.000+ jaar geleden niet dan eten wij het ook niet”, en daar zitten allerlei handige regels aan gebonden.

 

Wat houdt het Paleo dieet in?

Jagen, plukken, vissen en verzamelen. Dat zijn de 4 punten waaraan de voeding in het Paleo dieet moet voldoen. Vandaag de dag hoeven wij gelukkig niet meer ons eten zelf te verzorgen, alles is in de supermarkt verkrijgbaar. Dit maakt het volgen van het Paleo dieet een stuk eenvoudiger.
Hieronder wordt ieder van de 4 punten behandeld om een duidelijk beeld te geven wat een gemiddelde dag in het Paleo dieet voorstelt:
Jagen

Met een grote groep mensen achter een bizon aanrennen of met speren proberen hertenvlees als avondmaal te krijgen. Dit scenario was duizenden jaren geleden nog veelvoorkomend maar in ons dagelijks leven is het niet meer nodig.
Jagen is de enige manier om aan vlees te komen. Waar er vroeger uren gejaagd werd kunnen wij nu naar de supermarkt lopen en een lekkere kip of wat rundergehakt halen. De spanning is er dus volledig van verdwenen, maar de gezonde zijde ervan is nog steeds aanwezig.

Vlees bevat veel belangrijke voedingsstoffen, het is rijk aan eiwitten en bevat vetten die wij nodig hebben om goed te functioneren. De subregel van het Paleo dieet luidt: Kun je het niet jagen, dan mag je het niet eten. Omdat wij nu zelf niet meer hoeven te jagen kun je in de supermarkt de regel aanhouden: als het niet massaal (onnatuurlijk) is gekweekt dan mag ik het eten.

 

Plukken

Haal je enkele bessen van een plant in de tuin van de buurman dan kijken mensen je raar aan, maar duizenden jaren geleden was het de normaalste zaak van de wereld. Mensen gingen erop uit om bosjes met vruchten en andere voeding te zoeken. Bronnen van de nodige suikers die tijdens de jacht weer goed van toepassing kwamen.
Je kunt allerlei soorten voeding plukken, het komt vooral neer op fruit, groenten en noten. Alles wat jij van bosjes en bomen kunt plukken is toegestaan in het Paleo dieet. Dit houdt niet in dat jij elke dag de straat op moet en besjes moet plukken, maar het is een goede regel om in het achterhoofd te houden in de supermarkt.

De subregel hier is: als je het niet kunt plukken dan mag je het niet eten. Dit houdt in dat genetisch gemanipuleerde groenten en fruit (GMO) niet passen binnen het voedingspatroon van het Paleo dieet. Houd het daarom uitsluitend bij biologische groenten en fruit – deze zijn onbewerkt en hierdoor gemakkelijker te verteren.

 

Vissen

Vissen is nog steeds een hobby van velen maar sinds enkele jaren is vissen zijn pure noodzaak in een mensenleven verloren. Lang geleden werd er met speren en netten gewerkt om zo veel mogelijk vis te vangen om iedereen in het dorp of in de groep van eten te voorzien.

Vissen is vandaag de dag een stuk anders. Gigantische schepen gooien massale netten uit om zo veel mogelijk vis te vangen met alle gevolgen van dien. De visvangst wordt ieder jaar kleiner door de uitroeiing van grote visgroepen.
Het Paleo dieet heeft hierbij als regel: als je het niet kunt vissen dan mag je het niet hebben. Dit is een eenvoudige regel in de supermarkt omdat alle vis uiteindelijk door het vissen in de supermarkt eindigt. Maar dat is niet alles: de vis moet ook echt uit de rivieren en oceaan komen.
Er zijn gigantische aquaria waar miljoenen vissen in worden gekweekt. De vissen krijgen de hele dag maïs en soja te eten: een onmogelijk dieet voor vissen die in de oceaan en in rivieren zwemmen. Als mens kunnen wij dit dan ook beter niet eten. Je mag dus uitsluitend vis eten die in de oceaan is gevangen.

 

Verzamelen

Noten en bonen behoorden duizenden jaren geleden tot de voedingssoorten die wij als mens massaal hebben verzameld. Deze voeding kon eenvoudig van de grond worden geplukt of werd uit de bomen gehaald. Dankzij handige werktuigen, zoals een zware steen, werden zelfs de dikste notenschillen gebroken en kon er worden genoten van de heerlijke inhoud van de schil.

Noten en bonen zijn een essentieel onderdeel van het Paleo dieet. Noten bieden allerlei belangrijke stoffen, waaronder vetten, die wij elke dag nodig hebben. Bonen zijn rijk aan eiwitten, vullen de maag goed en bieden energie aan het lichaam. Daarbij zijn beiden gemakkelijk te verteren en dus een ideale toevoeging aan ons dagelijkse voedingspatroon.

De guoden regel hierbij luidt: als we het niet konden verzamelen dan mag je het niet eten. Kortom: lijkt het erop als de voeding bewerkt is en niet zo in de natuur groeit of te vinden is dan kun je het beter niet eten. Enkele voorbeelden zijn brood, crackers en bewerkte zuivel.

 

Voor- en nadelen van het Paleo dieet

Net als bij ieder dieet heeft het Paleo dieet enkele voor- en nadelen die je in je achterhoofd moet houden wanneer jij gezonder wilt gaan leven. Hieronder worden alle voor- en nadelen opgenoemd.
Voordelen van het Paleo dieet

Je leeft ontzettend gezond – dit is een van de belangrijkste voordelen en ook de reden waar je het Paleo dieet voor zou moeten volgen. Als je de richtlijnen van het dieet aanhoudt dan leef je exact hoe de mens honderdduizenden jaren heeft geleefd en hoe de mens zichzelf ook tijdens deze tijd heeft kunnen voortplanten tot waar wij vandaag de dag zijn.
Voeding verteert snel – het probleem met bewerkte voeding in de supermarkt is dat onze spijsvertering hier niet aan gewend is. Het duurt hierom langer voordat de voeding is omgezet in energie. De voeding in het Paleo dieet wordt snel door het lichaam opgenomen en zorgt hierdoor ook nooit voor een opgezette buik.

Je eet gevarieerd – doordat je ontzettend veel verschillende soorten groenten, fruit, noten, vlees en bonen kunt eten is het zeer gemakkelijk om talloze maaltijden samen te stellen. Zo hoef je nooit twee keer hetzelfde gerecht te eten en kun je voor jezelf een smaakvol en prettig voedingspatroon samenstellen.

 

Nadelen van het Paleo dieet

Ingrediënten kosten meer geld – bij het Paleo dieet zul je elke dag voedingssoorten eten die niet op grote schaal verbouwd worden. Het gevolg is dat deze producten meer geld kosten: ze nemen meer ruimte in, worden beter verzorgd en zijn vatbaarder om niet volledig te groeien tegenover massaproductie waarbij allerlei stoffen worden toegevoegd. De producten in het winkelmandje kosten gemiddeld 2-3 keer zoveel als de niet-biologische varianten. Je hebt dus een redelijk budget nodig om het Paleo dieet te volgen.

Uit eten gaan is moeilijk – restaurants zijn niet ingesteld op het Paleo dieet. Zij hebben vaak allerlei bewerkte voeding in de keuken die niet past binnen de richtlijnen. Het is moeilijk om je aan de regels te houden wanneer jij uit eten gaat. Probeer hierbij daarom altijd zo goed mogelijk volgens de regels te eten, ook wanneer dit niet helemaal conform de regels van het Paleo dieet is.

 

Ervaringen met het Paleo dieet

Inmiddels volgen al tienduizenden Nederlanders het Paleo dieet met succes. Hun ervaringen bieden jou een duidelijk beeld van wat jij moet verwachten als jij hiermee gaat beginnen. Hieronder staan enkele ervaringen van mensen die het Paleo dieet hebben gevolgd.

 

Er is inmiddels 5 kilo af in 2 maanden en ik ben er bijzonder tevreden mee. Het dieet is goed opgesteld en ik kan alle boodschappen gewoon in de supermarkt halen. Het was voor mij moeilijk om het grootste deel van granen op te geven (ik ben een groot fan van pasta) maar na het dieet een volle week volgehouden te hebben was ook dit geen probleem meer.” – Kees (43)

 

De eerste keer in de supermarkt was nog moeilijk maar naarmate ik de belangrijke regels steeds beter in mijn hoofd kreeg werd boodschappen doen erg gemakkelijk. Ik ben nu 3 maanden strikt aan het Paleo dieet en voel mij een stuk gezonder. Sinds enkele weken maak ik iedere ochtend een lange wandeling, ik zit vol met energie.” – Karin (28)

Al sinds ik nog klein was heb ik last gehad van overgewicht. Toen ik ouder werd gingen de kilo’s er maar niet van af. Ik heb ongeveer 5 verschillende dieetplannen geprobeerd maar geen enkele hielp op de lange termijn. Het Paleo dieet werkt een stuk beter. Ik heb 3 boeken hiervan gekocht en geniet iedere avond van de lekkere maaltijden. Ik raad het zeker aan.” – Boris (34)

 

Jouw ervaringen

Volg jij het Paleo-dieet al een tijdje? Welke veranderingen merk je bij jezelf op qua gewicht en gezondheid? Laat het hieronder weten!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *