Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Atkins dieet ervaringen

atkins dieet boekHet Atkinsdieet is een goede manier om binnen een aantal weken af te vallen. Het Atkinsdieet bestaat voornamelijk uit het beperken van je totale inname van koolhydraten. Door de productie van insuline en het dagelijks innemen van veel koolhydraten ontstaat er een onjuist evenwicht waardoor er te veel vetreserves worden aangemaakt in het lichaam. Daardoor raak je vermoeid en hongeriger dan normaal.

Wanneer de koolhydraten flink beperkt worden zullen deze vetreserves niet meer aangemaakt worden. Doordat de vetreserves niet meer aangemaakt worden zal het lichaam op zoek gaan naar andere manieren om meer energie te verbranden. Daarbij zul je ook minder hongerig zijn, waardoor je minder zult gaan eten. De combinatie van minder eten en meer verbranden zorgt er voor dat je gewicht gaat verliezen.

Op zoek naar Atkins dieet ervaringen? Deze vind je aan het eind van dit artikel.

Structuur van het Atkins dieet

Bij dit dieet bouw je eerst aan een stabiele basis, waarna je langzaam steeds meer koolhydraten kunt gaan innemen. Daarom is het Atkinsdieet verdeeld in vier verschillende fases. In deze fases zul je steeds je dieet aanpassen, waardoor je lichaam alerter wordt en anders op de voeding gaat reageren.  Het Atkinsdieet draait voornamelijk om het vermijden van koolhydraten, waardoor je wel een onbeperkte inname van eiwitten en vet mag hebben. Echter is het natuurlijk bij de laatstgenoemde altijd oppassen. Te veel vet is ook niet goed.

Stel vooraf een realistisch doel

Voordat je gaat beginnen met het Atkinsdieet is het, net zoals bij elk ander dieet, belangrijk om voor jezelf een streefgewicht te stellen. Wanneer je dit gewicht bereikt hebt zul je langzaam van het Atkinsdieet terug gaan naar normale voeding. Zorg dat je een reëel streefgewicht stelt. Tientallen kilo’s verliezen is met het Atkinsdieet mogelijk, maar het ligt aan jezelf welk doel je stelt.

Fase 1 – introductie

Wanneer je gaat beginnen met het Atkinsdieet begin je met twee introductieweken. In deze weken geef je het lichaam tijd om te wennen aan de beperkte inname van koolhydraten. In deze introductieweken heb je een maximum inname van twintig gram koolhydraten per dag. Qua voeding bestaan deze twee weken voornamelijk uit groenten. Door veel groenten te eten krijg je niet alleen vitaminen binnen, maar beperk je ook je inname van koolhydraten. Daarnaast is groente ook zeer gezond voor het lichaam en bevat groenten ook nog weinig calorieën. Naast het eten van groenten kun je ook voor voedsel dat weinig koolhydraten bevat kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje vlees nemen, of een stuk kaas. Ook kip en eieren zijn geschikt tijdens het Atkinsdieet. Doordat je minder koolhydraten gaat eten ga je de eerste twee weken ook al gewichtsverlies merken. Echter zul je hier in de eerste twee weken niet gigantisch veel van merken. Het doel in deze eerste twee weken is dan ook niet het gewichtsverlies, maar het laten wennen van je lichaam de afname van de dagelijkse inname van koolhydraten. Wat je tijdens deze weken ook zal merken is dat je adem zal gaan stinken. Het beste remedie hier tegen, naast vaak je tanden poetsen, is het gebruiken van suikervrije kauwgom.

Fase 2 – gewichtsverlies

Na deze introductieweken komt de fase waarin je het gewichtsverlies zult gaan merken. Nadat je lichaam gewend is aan het verminderen van de inname van koolhydraten zal het verliezen van gewicht deze weken makkelijker gaan. Omdat je niet altijd het Atkinsdieet zult gaan doen wordt deze fase ook wel de start van het teruggaan naar de normale voeding genoemd. Je gaat namelijk gedurende de weken in deze tweede fase elke week dagelijks vijf koolhydraten extra innemen. Door deze inname kan je lichaam langzaam weer wennen aan normaal voedsel wanneer je stopt met het Atkinsdieet. Doordat je het langzaam opbouwt zul je ook nog afvallen in de tussentijd. Wanneer je merkt in deze weken dat je weinig tot geen gewichtsverlies hebt verlaag je de inname van koolhydraten weer. Ook mag je in de tweede fase fruit eten. Let hierbij wel op de hoeveelheid koolhydraten. Aardbeien zijn bijvoorbeeld heel gezond tijdens het Atkinsdieet, omdat deze koolhydraatarm zijn. Bananen zijn daarentegen weer niet goed. Bananen bevatten veel koolhydraten, waardoor deze dus ongeschikt zijn voor dit dieet. Ondanks dat je groenten en fruit eet is het innemen van pillen welke vitaminen, mineralen en antioxidanten bevatten belangrijk om gezond te blijven. Wanneer je het gestelde streefgewicht behaald hebt is het tijd om door te gaan naar fase drie.

Fase 3 – terug naar een normaal eetpatroon

Fase drie is een tussenstation tussen het gewichtsverlies en het terug gaan naar het normale eetpatroon. In deze weken zul je nog wel gewicht verliezen, maar dit zal niet meer de hoeveelheid zijn als in fase twee. Denk hierbij aan een halve kilo per week. In fase drie is het tijd om langzaam weer naar het normale eetpatroon terug te gaan. Dit doe je door twee- tot driemaal per week een koolhydraatrijke maaltijd te eten. Zo kun je bijvoorbeeld tweemaal per week tussen de middag een broodmaaltijd nuttigen of ’s avonds een maaltijd met aardappelen. In fase drie is het wel belangrijk dat je nog steeds voeding met veel suikers vermijd. Tijdens deze fase ben je namelijk uiterst kwetsbaar wanneer je suikers nuttigt, waardoor het gewichtsverlies kan stoppen of dat je zelfs kunt aankomen wanneer je suikers nuttigt. Bouw hierna langzaam weer je normale eetpatroon op door elke week een koolhydraatrijke maaltijd extra te eten.

Fase 4 – op blijven letten

Zodra je langzaam je normale eetpatroon weer opgebouwd hebt is het nog steeds belangrijk om op je voeding te letten. Ondanks dat je klaar bent met het dieet kun je nog steeds niet een grote hoeveelheid suikers nuttigen. Vooral wanneer je net klaar bent met het dieet ben je nog kwetsbaar om veel suikers te gaan nuttigen. Let goed op wat je eet en wanneer je ergens trek in hebt is het beter om een bakje aardbeien te pakken in plaats van een snack.

Speciale Atkins producten

Tijdens het Atkinsdieet kunnen ook Atkinsproducten genuttigd worden. Deze producten zijn voedingswaren met een laag koolhydraatgehalte, waardoor deze perfect in het Atkinsdieet passen. Zo zijn er bijvoorbeeld Atkinsrepen, Atkinsmuesli en Atkinsshakes verkrijgbaar. Ondanks dat deze producten speciaal voor het dieet bedacht zijn moet er natuurlijk nog wel op de voedingswaarden van deze producten gelet worden. Vaak staan de voedingswaarden van deze producten groot op de doos. De Atkinsproducten zijn via internet verkrijgbaar.

Atkins dieet ervaringen

Heb je het Atkins dieet gevolgd? Laat dan hieronder weten wat je ervaringen zijn met het Atkins dieet.

Atkins dieet ervaringen

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *