Advies bij ondergewicht
|Indien je ondergewicht hebt dan is aankomen erg belangrijk. Maar hoe wordt ondergewicht gedefinieerd? Ondergewicht betekent gewoonweg dat je te weinig weegt. Er kunnen in dat geval risico’s zijn voor je gezondheid. Je bent te licht voor je lichaamslengte. Een te laag lichaamsgewicht kan op termijn schade veroorzaken aan organen. Ook ben je veel vatbaarder voor ziektes omdat je afweer mogelijk achteruitgaat. In de meeste gevallen krijgen mensen met teveel ondergewicht tekorten aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. Dat uit zich direct in lusteloos voelen en vermoeidheid.
Wat zijn de oorzaken van ondergewicht?
Er kunnen verscheidene oorzaken zijn voor ondergewicht. Vaak ontstaat het in de eerste plaats door minder trek in eten of zelfs een gebrek aan eetlust. Andere oorzaken kunnen zijn kauwproblemen en problemen met het doorslikken van eten. In sommige gevallen worden mensen te licht omdat ze het eten niet door durven te slikken (slikangst). Maar vaker nog liggen maag- darmproblemen ten grondslag aan ondergewicht. Ook eetstoornissen (zoals anorexia) en depressies kunnen veroorzakers zijn.
Adviezen bij een te laag lichaamsgewicht
Ben je veel te licht in verhouding met je lengte? Wij hebben op deze pagina diverse tips verzameld waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Probeer ze toe te passen zodat je weer aankomt in gewicht. Val je veel af in een zeer korte tijd? Dan adviseren we jou om niet zelf aan de slag te gaan met de tips hieronder maar snel de huisarts te bezoeken. Hij/zij kan de oorzaak achterhalen en je eventueel doorsturen naar een specialist zoals een diëtist. Ga nooit zelf dokteren wanneer je in korte tijd plotseling veel kilo’s kwijtraakt!
5 tips om weer aan te komen
Hieronder hebben we 5 tips geplaatst waarmee de meeste mensen in een korte tijd resultaat kunnen boeken. Maar heb vooral geduld. Want aankomen is veel lastiger dan afvallen! Trek hier daarom niet een paar weken voor uit maar houd er rekening mee dat je in het begin langzaam resultaat boekt. Haak daarom niet te snel af maar blijf volhouden.
Tip 1: Probeer op vaste tijden te eten
Eet om aan te komen altijd op vaste tijden. Eet nooit minder dan 3 maaltijden per dag. Start de dag met een goed ontbijt, eet middageten en avondeten. Kan je een maaltijd niet in één keer weg krijgen? Verdeel deze dan over een aantal kleinere porties.
Tip 2: Schep steeds iets meer op
Neem altijd alle tijd voor je maaltijden. Slik je eten niet meteen door maar kauw het goed. Zo neem je alle voedingsstoffen op. Schep telkens net iets meer op zodat je dagelijks meer eet.
Tip 3: Eet eiwitrijk!
De snelste manier om snel in gewicht aan te komen is door eiwitrijk te eten. Producten waarin veel eiwitten (proteïnen) zitten zijn o.a. noten en zaden, vis, eieren, gevogelte, peulvruchten. Met eiwitrijk voedsel bouw je ook meer spiermassa op. Stevige spieren heb je nodig om te kunnen bewegen.
Tip 4: Ga meer bewegen
Door meer in beweging te komen activeer je de stofwisseling. Zo krijg je meer trek in eten! Ook komt veel lichaamsbeweging je hormoonhuishouding ten goede. Sommige mensen hebben last van een verstoorde stofwisseling waardoor het lichaam teveel energie verbrandt. Door te bewegen houd je de spieren ook stevig. En het zorgt voor een fitter gevoel.
Tip 5: Neem goede vetten
Gebruik goede vetten die je lichaam kan gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld olijfolie of olie geperst uit pinda’s of walnoten. Ook roomboter (met mate) is gezond. Als je te licht van gewicht bent dan kan je lichaam wel wat extra vetten gebruiken. Neem ook volle melkproducten zoals volle yoghurt. En profiteer van gezonde vetten die je in avocado’s en vette vis vindt.
Stop met roken en koffie
Nicotine in sigaretten en cafeïne in koffie (soms ook in thee) zijn stoffen die zorgen voor een te snelle stofwisseling. Stop daarom met roken en koffiedrinken. Door te stoppen met roken gaat het eten ook beter smaken en krijg je weer een gezonde trek!