Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Afvallen vaak levensreddend maar soms ook gevaarlijk

Overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. Overgewicht kan leiden tot obesitas, diabetes type 2, kanker, gewrichtsproblemen en rugklachten, depressies, hart- en vaatziekten en nog veel meer. Ja, de nodige kilo’s kwijtraken kan wel degelijk levensreddend zijn. Maar in sommige gevallen kan afvallen zelfs gevaarlijk zijn! Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt.

Het jojo-effect
Afvallen met een jojo-effect is gevaarlijk. Op de kortere termijn val je misschien wel veel af maar als je snel daarna weer aankomt, dan heb je meer kans op het ontwikkelen van ziektes zoals bijvoorbeeld kanker. Val je dus op een verkeerde manier af, dan kom je op termijn niet alleen veel meer aan, óók kan de dood erop volgen…

Crash diëten kunnen zeer gevaarlijk zijn
Afvallen moet je geleidelijk doen. Te snel afvallen kan gevaarlijk zijn. Neem bijvoorbeeld afvallen met crash diëten. Met dergelijke dieetvormen val je heel snel af wat juist kan zorgen voor een gevaarlijke toename van cholesterol in het bloed! En zoals je wellicht weet is een langdurig verhoogd cholesterolgehalte in het bloed de veroorzaker van levensbedreigende ziektes zoals hart- en vaatziekten.

Verhoogde verhouding tussen receptoren in het lichaam
De reden waarom te snel gewicht verliezen zo gevaarlijk kan zijn, is dat er dan een verhoogde verhouding kan ontstaan tussen zogenoemde alpha-2 en beta-2 receptoren. Deze receptoren zijn aanwezig in het vetweefsel en sturen o.a. de aanmaak van hormonen aan. Bij een verstoorde hormoonbalans kunnen kankersoorten ontstaan. Is de verhouding tussen de 2 soorten recepteren ver te zoeken, dan ontstaat er bovendien lichaamsvet dat heel lastig is te verbranden. Te snel afvallen kan daarom juist averechts werken!

Tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen
Bij de meeste diëten wordt afgeraden om bepaalde voeding te eten. Zo bestaan er bijvoorbeeld koolhydraatarme diëten of afslankkuren waarbij je gedurende een periode alleen maar groenten en fruit mag eten. Dergelijke diëten zijn gevaarlijk en leiden bijna altijd tot een tekort aan vitaminen, mineralen en/of sporenelementen. Op termijn kan dat ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Val heel geleidelijk af en neem geen drastische besluiten. Blijf normaal en vooral gezond en gevarieerd eten!

Anorexia en boulimia
Er ligt echter ook een ander gevaar op de loer en wel die van eetstoornissen. Veel mensen zijn zo gefocust op gezond eten en afvallen dat hun leven daardoor beheerst wordt. Het kan wel degelijk snel een obsessie worden. Sneller dan jij denkt. Anorexia en boulimia kunnen leiden tot de dood.

Ook afvallen door te sporten kan gevaarlijk zijn
Veel mensen combineren een dieet met veel lichaamsbeweging. Nu is dat laatste niet perse schadelijk. Integendeel, bewegen is gezond als je het maar verstandig doet. Zo zijn de meeste duursporten minder gezond dan je zou denken. Alle duursporten waarbij je hartslag gedurende een langer tijdsbestek boven de 75% van het maximum uitkomt, kan op termijn problemen veroorzaken. Diverse onderzoeken tonen aan dat je daarmee je immuunsysteem en stofwisseling te zwaar belast. Matige lichaamsbeweging is bewezen gezonder.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *