Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Alles over het berekenen van je BMI

Op deze pagina lees je alles over de body-mass index oftewel de BMI. Je komt erachter hoe je deze berekent, wat een gezond BMI is en natuurlijk hoe je deze vervolgens weer kunt verlagen.

Wat is de BMI en wat zegt dit over jouw gezondheid?

De BMI zegt veel over jouw gewicht. Door je BMI te berekenen kom je er meteen achter of je een gezond gewicht hebt of dat je moet afvallen.

De BMI zegt echter niets over je vetpercentage. Je kunt een te hoog BMI hebben terwijl je verder gezond bent. Bodybuilders bijvoorbeeld hebben veel spiermassa maar een laag vetpercentage. Voor deze groep is de BMI dus geen goede maat. Zij hebben meer aan een vetpercentage meting.

Bij het berekenen van jouw body-mass index wordt gekeken naar jouw gewicht in relatie tot de lichaamslengte. Een te hoog BMI kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Vanaf welke leeftijd?

De BMI test is in principe geschikt voor alle leeftijden. Toch is deze test minder geschikt voor mensen met een afwijkende lichaamslengte (erg lang of juist erg klein) of voor sporters met veel spiermassa.

Tevens moet je rekening houden met genetische verschillen. Aziaten bijvoorbeeld, zijn over het algemeen kleiner en lichter. Dat past bij hun bouw. Volgens de Europese maatstaven zouden ze echter een te lage BMI hebben. Ook is de BMI niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Meten is weten

Jouw eigen BMI bereken je als volgt: Het gewicht in kilo’s en dat moet je delen door jouw lengte in meters. Vervolgens doe je dat in het kwadraat.

Voorbeeld:

Stel dat je een gewicht in kilogram hebt van 72. Jouw lengte in meters is 1,68. Je hebt dan een BMI van  25,5. Volgens de Nederlandse Hartstichting heb je dan nog net overgewicht. Ons advies is dan ook om een kilo af te vallen zodat je een gezonde BMI hebt.

Nadelen van deze formule

Zoals hierboven geschreven is er ook een nadeel aan het gebruik van deze formule. Want de BMI houdt geen rekening met specifieke situaties waaronder de lichaamsbouw van mensen.

Zo heeft het ene type mens een zwaarder skelet dan de andere. En hou jij misschien wel meer water vast dan andere mensen. Dit is van invloed op het gewicht en dat wordt in de BMI berekening niet meegenomen.

Andersom kan het ook zo zijn dat een gezonde BMI niet altijd betekent dat het lichaam ook in een gezonde conditie is. Je kunt dan wel een slank postuur hebben en weinig lichaamsvet, toch kan er toch veel vet rondom de organen zitten. Dat is gevaarlijker dan het zichtbare vet aan de buitenkant van het lichaam.

Wat is een gezond BMI?

Nu wil je natuurlijk weten of je een te laag, normaal of te hoog BMI hebt. Op allerlei websites kan je online je body-mass index berekenen. Onder andere op de website van de Nederlandse Hartstichting.

Bij welke BMI loop je geen gezondheidsrisico’s? Dat is het geval wanneer die van jou tussen de 18,5 en de 24,9 zit. Lager dan 18,5? Dan heb je ondergewicht. Bij 25 tot 29,9 heb je overgewicht en zou je op termijn gezondheidsklachten kunnen krijgen. Onderneem actie. Je hebt echter obesitas (ernstig overgewicht) bij 30 of hoger. Maak een afspraak met je huisarts om je te adviseren.

Direct je body-mass index verlagen, hoe doe je dat?

Heb je obesitas? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan jou eventueel doorverwijzen naar een diƫtist. Bij een BMI vanaf 25 tot 29,9 zou je ook zelf iets aan je gewicht kunnen doen.

Ga sowieso meer bewegen! Dat is het geheim. Je verbrandt dan meer energie. Probeer ook je eetgewoonten aan te passen. Eet gezonder (meer groenten, fruit, noten, kip, vis, enzovoorts), laat de frisdranken en andere zoetigheid staan, matig je alcoholgebruik en vervang ‘snelle koolhydraten’ (dit zijn bewerkte koolhydraten zoals in macaroni, spaghetti, veel ontbijtproducten, brood) door ’trage koolhydraten’ (deze zitten in o.a. groenten, bonen, peulvruchten etc).

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *