Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Eetstoornissen

eetstoornissenEetstoornissen bestaan er in veel vormen. De bekendste stoornissen zijn anorexia en boulimia. Deze eetstoornissen hebben veel symptomen. Wanneer je één van deze eetstoornissen hebt zul je zoveel mogelijk doen om niet aan te komen. Dit heeft zeer slechte gevolgen voor het lichaam.

Het ontstaan van een eetstoornis

Eetstoornissen ontstaan door een slecht zelfbeeld van het eigen lichaam, terwijl dit vaak onterecht is. Wanneer je dik lijkt is het vaak zo dat het meevalt. Het vet aanwezig op de buik en de heupen is vaak miniem. Toch zijn eetstoornissen vaak het gevolg van dit waanbeeld. Dit is één van de eerste symptomen van een eetstoornis, welke vaak lange tijd blijven.

Irreële angst om aan te komen

Daarnaast is er een constante angst om meer aan te komen. Wanneer je deze angst heb is dit ook onterecht. Vet op het menselijk lichaam is juist heel gezond. Echter wanneer er veel overtollig vet aanwezig is zorgt dit voor complicaties. Een ander bekend symptoom is het bezig zijn met eten gedurende de dag. In dit geval is het niet eten. Alle verleidingen van voeding worden constant afgeslagen, waardoor er uiteindelijk zeer weinig tot niet gegeten wordt. Het lichaam zal hierdoor flink achteruit gaan en er zal  gewichtsverlies volgen, terwijl er al weinig vet aanwezig is. Het kan ook zijn dat er veel gegeten wordt, waarna er gebraakt wordt om de voedingsstoffen toch niet binnen te krijgen. Dit zijn uiteraard zeer slechte omstandigheden voor een lichaam.

Obsessie met sport

Een ander symptoom is het constant bezig met bewegen. Overmatig sporten en elke gelegenheid nemen om te kunnen sporten zijn een bekend symptoom van eetstoornissen. Daarnaast is het slikken van medicijnen met een laxerende werking ook een symptoom van een eetstoornis. Deze medicijnen hebben vaak zeer erge bijwerkingen die slecht zijn voor het lichaam, waardoor er slechte omstandigheden gecreëerd worden voor het lichaam.

Gevolgen van een eetstoornis

De gevolgen van een eetstoornis zijn niet mis. Allereerst zal er overmatig veel gewicht verloren gaan, waardoor het lichaam niet genoeg energie meer heeft om goed te kunnen functioneren. School en werk zullen hieronder lijden. Daarnaast zullen op korte termijn ook haaruitval en een slecht gebit volgen. Door het regelmatig braken zal het maagzuur de tanden aantasten, waardoor deze uiteindelijk zullen gaan verzuren. Belangrijke organen zullen uiteindelijk ook aangetast worden. Wanneer er niet op tijd opgetreden wordt tegen een eetstoornis kan dit leiden tot de dood.

Hulp zoeken

Gelukkig is er genoeg te doen om van een eetstoornis af te komen. Allereerst moet je het probleem herkennen. Vaak zul je, ondanks dat je omgeving aangeeft dat je er aan lijdt, een eetstoornis ontkennen. Het is toch belangrijk om te weten of je te kampen hebt met een deze stoornis, zodat je met professionele hulp terug naar een normaal eetpatroon kunt gaan. Veel instanties helpen vandaag de dag bij het bestrijden en verhelpen van eetstoornissen.

Ervaringen

Heb jij zelf een eetstoornis gehad, ken je iemand die een eetstoornis heeft en heb je hierover een vraag of wil je je verhaal kwijt? Plaats dan een reactie!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *