Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Als je kind te zwaar is

Overgewicht bij kinderenWereldwijd neemt het aantal kinderen met overgewicht schrikbarend toe. In Nederland is ongeveer 14% van de jongens en 17% van de meisjes te dik. Vaak is er een verband tussen het gewicht van de kinderen en de levensstijl van de ouders.

Als ouder heb je nog veel invloed op het gedrag en de eetgewoonten van je kind. Los van de fysieke gevolgen van overgewicht kan het kind er ook psychische schade van ondervinden. Dikke kinderen worden vaak gepest en kunnen daar erg ongelukkig van worden. Dit is in eerste instantie niet altijd te merken.

Wanneer is mijn kind te zwaar?

Volgens de huidige richtlijnen is een kind te zwaar wanneer het meer dan 10% boven het adviesgewicht zit dat bij zijn of haar lengte hoort. (zie tabel)

Toch is het ook belangrijk om je kind in de gaten te houden wanneer het nog onder de 10% zit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die tijdens hun jeugd overwegend te zwaar waren na hun puberteit obesitas ontwikkelen.

Andere oorzaken uitsluiten

Wanneer je kind last heeft van overgewicht kun je het beste eerst naar de huisarts gaan voor een onderzoek. Dit is om andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld schildklierproblemen, medicatie of depressie uit te sluiten. Wanneer er geen sprake is van een andere onderliggende oorzaak kun je starten met een plan om je kind af te laten vallen.

Hoe aanpakken?

Overgewicht bij kinderen moet je aanpakken bij de oorzaak. De meeste mensen weten dat slechte eetgewoonten en te weinig beweging gemakkelijk kunnen leiden tot overgewicht. Gelukkig zijn eet- en leefgewoonten te veranderen en met hulp van de ouders is het voor kinderen mogelijk om betere gewoonten op dit gebied aan te leren. Misschien heb je zelf ervaring met afvallen en diƫten. Toch is het handig om in het achterhoofd te houden dat afvallen bij kinderen anders gaat dan bij volwassenen. Hieronder een aantal punten:

  • afvallen bij kinderen gaat langzamer, reken op een gewichtsverlies van een halve kilo per maand
  • vermijd drastische superdiĆ«ten
  • focus niet te veel op gewichtsverlies

Te veel richten op gewichtsverlies kan bij jongeren leiden tot eetstoornissen. De nadruk dient te liggen op het aanleren van gezonde leef- en eetgewoonten die jarenlang vol te houden zijn. Stel dus realistische en haalbare doelen.

Tips over voeding

Zoals bekend kun je het beste zo min mogelijk bakken in vet. Vermijd volvette producten, snoep en chips. Hanteer daarnaast de volgende algemene voedingsregels om je kind te helpen bij het afvallen:

  • zorg voor 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag
  • regelmaat is belangrijk: eet op vaste tijden
  • geen grote tussenpozen: gebruik tussendoortjes tussen ontbijt, lunch en avondeten
  • eet gevarieerd
  • maak het leuk, laat je kind meehelpen met koken/bereiden
  • eet met het hele gezin, neem de tijd voor het eten, geef zelf het goede voorbeeld
  • eten aan tafel: televisie en computer(spelletjes) uit
  • geef geen snoep als beloning
  • ruim je koelkast/diepvriezer op en zorg dat er alleen nog maar gezonde snacks in huis zijn, varieer deze ook

Tips over beweging

Beweging helpt enorm bij het afvallen. Bovendien heeft spiervorming een figuurcorrigerend effect. Bij kinderen die niet gewend zijn veel te bewegen kun je het beste rustig aan beginnen. Het moet wel leuk blijven! Langzamerhand kun je de mate van activiteit opbouwen.

  • doe allemaal mee en maak het gezellig: ga samen fietsen, wandelen of in de tuin werken. Dat is niet alleen goed voor het figuur maar versterkt ook de onderlinge band
  • zoek een sportvereniging in de buurt voor je kind waar het met leeftijdsgenoten kan sporten. Voor gezinnen met een inkomen rond het minimum zijn vaak kortingsregelingen via de gemeentelijke sociale dienst bespreekbaar
  • beperk televisie- en computertijd
  • maak het leuk: koop speelgoed dat uitnodigt tot bewegen (bijvoorbeeld een bal of een springtouw) en doe zelf ook mee
  • plan elke avond een wandeling in als vast onderdeel van de dag

Tips om te belonen

Wanneer je kind goed bezig is laat dan vooral merken dat je trots bent. Zodra er een bepaald (tussenliggend) doel is bereikt dan kun je dat vieren door bijvoorbeeld een nieuwe set kleren te kopen of iets leuks te gaan doen met z’n allen.

Heb je zelf nog handige tips die nog niet in dit artikel staan maar die je graag zou willen delen met anderen? Laat het dan hieronder weten!

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *