Gastric bypass ervaringen

gastric bypass ervaringenWanneer je aan overgewicht lijdt kun je overwegen een Gastric Bypass te nemen. Door middel van een medische ingreep wordt de maag verkleind. Daarbij wordt het spijsverteringskanaal ook omgelegd, waardoor deze om de maag heen geleid wordt. Door deze ingreep kun je, zelfs wanneer je aan hevig overgewicht lijdt, toch een gezond en fit lichaam krijgen. In dit artikel vind je informatie over de ingreep, de nadelen en gastric bypass ervaringen.

Nadelen

Een Gastric Bypass-operatie is een risicovolle operatie. Gemiddeld zal het voor 1 op de 400 fataal zijn. Dit gebeurt meestal tijdens of na de operatie. Door het grote risico wordt de operatie slechts bij personen waarbij het risico vooraf niet vergroot is gedaan. Om in aanmerking te komen voor deze operatie moet je aan een aantal criteria voldoen. Deze criteria zijn opgesteld door doktoren en opgesteld om het aantal doden ten gevolge van deze operatie te verkleinen. Allereerst moet je, samen met een arts, al langer dan een half jaar bezig zijn om je lichaamsgewicht terug te dringen. Daarnaast komen alleen volwassenen in aanmerking voor een Gastric Bypass-operatie, en worden deze alleen behandeld wanneer er zeer ernstige obesitas is. Een BMI van minimaal 40 is hierbij de maat. Ook moet je zelf toestemming geven om deze operatie te ondergaan en zelf in staat zijn om beslissingen te nemen qua eetpatroon en beweging. Hierbij helpt het ook om steun van je sociale omgeving te krijgen. Je volledig houden aan de voedingsmiddelenrichtlijnen is ook een belangrijk criteria.

Voeding en afvallen

De voedingsrichtlijnen na een Gastric Bypass-operatie zijn er puur op gericht om de maag te laten wennen aan de kleine hoeveelheden voeding. Daarnaast helpt het om het lichaam te laten wennen aan het verbranden van vet in plaats van voeding, waardoor je af zult vallen. Deze richtlijnen zijn daarnaast er op gericht om het verlies van lichaamsgewicht van start te laten gaan wanneer de operatie net voorbij is. Zo zullen er goede resultaten behaald worden bij mensen die net een Gastric Bypass-operatie gehad hebben.

Gastric bypass ervaringen

Heb jij een gastric bypass ondergaan? Wij zijn benieuwd naar gastric bypass ervaringen. Hieronder kun je een reactie achterlaten.

47 gedachten over “Gastric bypass ervaringen”

 1. Dit leek mij wel wat, helaas vindt mijn huisarts het onverstandig en raadt mij aan om “gewoon” af te vallen, maar ik heb alles al geprobeerd! Iemand tips om mijn huisarts zo ver te krijgen? Gr. Beatrijs

  Beantwoorden
  • ik moet eerlijk zijn, heb het ook al overwogen, maar ik heb er ook al zo goed als slecht van gehoord. ik ben 1m71 en weeg ook 112 kg bmi van 39 , ik zou het ook kunnen laten doen, maar ik ben de strijd toch weer zelf aan gegaan, weight watchers al geprobeerd ?

   Beantwoorden
 2. Hallo,

  Ik heb men operatie een goeie 2weken achter de rug.De eerste dagen na de operatie veel gerust en wat moe geweest maar dat is snel weggegaan.
  nu ben toch al een goede 12kg afgevallen.
  Dit komt vooral door het type voeding ik mocht eten.
  De eerste 2 weken na de operatie vloeibare voeding
  De volgende 2 weken gepureerd voeding
  De volgende tijd “normale voeding” (ben ik nog niet aan’t doen)
  Ik ben nu toch al enkele dagen gepureerd voeding aan’t eten en dit zonder problemen.
  Enkel moet het nog echt puree zijn!
  En vooral rustig eten en ik neem er mijn tijd voor.
  Qua je vraag ivm de huisarts, niks belet je om contact op te nemen met een chirurg die gastric bypasses uitvoert en vervolgens verhaal haalt en weet waar je staat en/of wat je nog nodig hebt criteria voor zo’n ingreep.
  Het minst comfortabele van de vooronderzoeken vond ik een gastroscopie ( kijkoperatie van de maag via je slokdarm).

  Mocht je toch nog enkele vragen stel gerust ik antwoord 😉

  Grtz stofff

  Beantwoorden
 3. Dag iedereen

  Ik ben 5/09 geopereerd aan een gastric bypass,heb suikerziekte,woog voor de operatie wel 100kg bmi34,tijdens verblijf in het ziekenhuis ben ik 5kg afgevallen en dat is het,maar ik lees dat dit kan gebeuren.dus geduld uitoefenen zeker,maar mijn suiker is hier wel op verbeterd,wel nog insuline spuiten maar niet zoals voorheen.mijn vraag is aan jullie moet je echt zien naar wat je eet of kan je af en toe eens zondigen?

  Beantwoorden
 4. Reeds 1’5jaar geleden geopereerd in boz. Geweldig bevallen reeds 89 kilo kwijt had gelijk mijn knop om gezet en de juiste begeleiding fijn gevoel geen honger gevoel en eten om wat je eet en niet meer de bodem loze put die gevuld moest worden dokter feskens chapo
  Voor de gene die jaren strijden met gewicht alles hebben gedaan en klaar zijn met hun gewicht is dit een oplossing maar ga naar een goede kliniek sucses

  Beantwoorden
 5. Heb op 18-12-2012 een gastric bypass gehad. Dit op aanraden van mijn internist ivm mrt diabetes 2 en een traag werkende schildklier waardoor ik niet meer kon afvallen. Woog 110 kg en ben 1,60 lang. Had een BMI van 43,5 . Via NOB kliniek screenings gedaan en kreeg 1,5 jaar intensieve begeleiding nu nog 5 jaar jaarlijkse begeleiding en medische controles.
  Ben 34 kg afgevallen en ben van een hoog insuline en tabletten gebruik naar enkel 2 tabletten gegaan. Suikers zijn nu instabiel en netjes en zakt nog steeds. Geen cholesterol pillen meet geen hoge bloeddruk meer geen migraine en vooral geen benauwdheid meer.
  Het is niet makkelijk nog steeds niet. Eten kan goef of fout vallen. Uit eten is niet echt leuk meer maar alles krijgt een plek. Ik heb geen complicaties gehad en was een dag na de operatie al weer thuis. Let wel neem je tijd om te genezen en rust. Pas je aan aan je nieuwe leven want Alles veranderd. Niet alleen fysiek maar geestelijk ook en dat is vele maken zwaarder dan hey lichamelijke

  Beantwoorden
 6. 6weken geleden geopereerd in Brugge bij dokter dillemans top dokter. Voel me goed wel moe. 9kilo kwijt. Mijn man 7 maanden geleden in Lucas .gaat top hij is diabetes .spoot 200 eenheden nu nog 10 .wij zijn blij

  Beantwoorden
  • Dag Monique , ik ben het ook aan het overwegen om bij dokter Dillemans te gaan,ik ken 2 vriendinnen die van hem geopereert zijn en zijn heel gelukkig,heb al veel en lange gesprekken met hun gehad en ben toch bang dat er iets zou mis lopen,kan jij mij nog wat raad geven? groetjes Tania

   Beantwoorden
 7. Ik ben afgelopen 30 april jl. precies 1 jaar geleden geopereerd aan een gastric bypass, dit was één van mijn beste keuzes ooit! Op eigen kracht was ik namelijk nooit tot nu toe 43 kg kwijt geraakt. Ik was binnen 8 maanden al op mijn streefgewicht van wat de chirurg mij toen had aangegeven, kun je nagaan? En natuurlijk is het een risico net als ieder ander operatie, het is maar net wat jezelf wil, ik wilde voor mijzelf de kwaliteit van leven eruit halen? Vanaf afgelopen maandag weeg ik 55 kg, toen ik zoveel woog, dat was in mijn tienertijd (ik ben nu 43 jaar), dus tja… De energie wat ik ervan krijg, nergens meer over hoeven nadenken lekker doorlopen en of de trap nemen zonder erbij na te denken, wat een heerlijk gevoel is dat! Ik wil nooit meer anders, en ben ook erg blij dat ik geopereerd mocht worden, dit was voor mij weliswaar op medische gronden. Ik was sowieso 30 tot 35 kg te zwaar, nooit durven denken dat ik al zoveel meer ben afgevallen dan gedacht. Ik voel mij innerlijk nu ook net zo gelukkig als de buitenkant, het is nu balans mijn geest en lijf en daardoor mijn leven. Lieve mensen het heeft voor mij goed uitgepakt, ga op je eigen gevoel af! Want wat voor de een werkt hoeft zeker niet voor de ander zo te zijn, dat is een feit! Ik wens een ieder sterkte met wat je ook gaat doen, een operatie of op eigen kracht, succes mensen!

  Lieve groet,
  Saskia

  Beantwoorden
 8. Overgewicht is vervelend, dat weten we allemaal. Je “sleept” het maar mee en daarnaast zit je “niet lekker in je vel”. De doorbraak is deze gb (gastric bypass), maar wat als d operatie lukt, het proces blijft overigens wel onomkeerbaar en je leeft dan verder. En waarom doe je dit nog meer ? Omdat het de diabetis mellitus-2 gevolgen afremt. Diabetis “verrnielt” namelijk organen in de lengte van vele jaren en dat is vervelend. Deze DB ingreep vertraagd dat proces behoorlijk !

  Hoe voel je je dan ? Je verliest lichaamsgewicht, zegge 30% gofweg en dat is plausibel. Maar dan, hoe dan erna ? Het eerste jaar is redelijk ok en dan komt dat vitamine D-gebrek (lichtelijk wat haaruitval,je voelt je toch wat slapper qua kracht, je enrgielevl is echt anders geworden) en B-12,maar ook anemie daardoor. Laat je dit soort van gevolg toch echt goed uitleggen door de bariatrische arts want je bent verplicht dit vitaminegebrek suplementair, de rest van jouw leven, te blijven slikken via vitamine preparaten in welke vorm dan ook. De anemie maakt je aanmaak rode bloedlichaampjes veel langzamer aan en in mindere mate dan normaal ..dus ook hier verzwak je weer iets. Kortom het ene voordeel kent ook haar medische keerzijde.

  Informeer je over dit onderwerp bij verschillende artsen (bariatrie en interne geneeskunde) en lees erover op internet.

  Een welovewogen medisch keuze rest U dan nog om het wel of niet te doen/overwegen.

  Wie dit comment wil aanvullen vanuit zijn/haar bd- ervaring graag, want je helpt toekomstige patienten ermee in hun keuze.

  Beantwoorden
 9. Ook ik sta voor een moeilijke beslissing.
  Ben al sinds mijn jeugd te zwaar en heb al van alles geprobeerd. Ben een vrouw van 46, 163 cm en weeg 112,5 kilo….mijn zwaarste was 135…..helaas lukt het me niet meer alleen en doordat er nu artrose in beide knieën is geconstateerd ben ik doorverwezen naar de obesitaspoli. Ben daar vorige week geweest maar vind het ontzettend moeilijk om een juiste keuze te maken. Normaal en met begeleiding een traject inslaan of de gb….
  Pfff, ben echt de weg even kwijt…..

  Beantwoorden
 10. Hallo ik ben 26 jaar en ban 1,65 m en weeg 128 kg bmi van 47 ? Ik ben aan overwegen om een gastric bypass te doen ma ik hoor ook negatieve dingen kan iemand mij aub raad geven ik doe het vooral omdat in de familie hart en suiker ziekte zit en heb bang om dat ook te krijgen ma ik wil ook niet dood tijdens operatie want mijn mooiste prinsesje is nig maar 4 maand

  Beantwoorden
  • Ik zie dat je vraag al een tijdje geleden is en ben erg benieuwd waar je voor gekozen hebt.

   Aankomende zaterdag ben ik 6 maanden geleden geopereerd. Ik ben 24 jaar en altijd dik geweest en altijd op dieet geweest. Ik woog 133 kg toen ik begon. 6 maanden later weeg ik nu 90.0 precies. In het begin heb ik veel pijn gehad (3 dagen maar) omdat de morfine niet goed in mijn bloed gespoten was. Dat verklaarde een hoop. Daarna is het gewoon heel erg wennen aan je ‘nieuwe’ leven. Je kan inderdaad minder eten, je moet goed kauwen en ook drinken gaat super langzaam. Ik had erge spijt omdat ik me dit heel anders had voorgesteld. Ik begon aan mezelf te twijfelen of ik dit nu wel had moeten doen zo jong. Nu 6 maanden later moet ik nog steeds wel even wennen aan hoe mijn leven nu is, maar ik heb nu zeker geen spijt meer. Ik kan alles eten (met mate) en drinken. Ik heb geen complicaties gehad en mag daarom ook niet klagen. Ik lees namelijk veel andere ervaringen.

   Nogmaals. Je moet er zelf nog steeds bij sporten en gezond eten anders heeft het nog steeds geen effect, maar de voordelen die ik er nu van had ik niet vna kunnen dromen. Dit is de beste keuze die ik heb kunnen maken. Je moet wel vitaminepillen slikken maar die neem ik voor lief.
   Mocht je vragen hebben hoor ik dat graag.

   Groetjes Rachel

   Beantwoorden
 11. Hallo,

  Ik ben 42 en ben sinds het einde van mijn 1e zwangerschap zwaarlijvig -nu BMI van 40,1-, met heel veel jojo.
  1 maand geleden heb ik besloten om voor een gbp te gaan. Eerste afspraak gehad deze week. 19/11 heb ik gastroscopie, diëtiste, psychologe en tutti quanti…
  Endocrinoloog afspraak eind november, dus ik denk dat de operatie in jan 2016 zal plaatshebben…
  Ik ‘go with the flow’ en volg mijn instinct dat zegt DOEN!!!
  Succes

  Beantwoorden
  • Hallo ben nu 3 weken geleden geopereerd en voel me zoals jij je toen voelde. Heb ik wel de juiste beslissing genomen. Ik heb nog steeds steken linksboven. Telkens na het eten. Moet ik mij hier zorgen in maken. Hoe gaat het nu met jou?

   Beantwoorden
 12. Hoi ben eileen . Ben net in augustus 20 jaar geworden . Heb een bmi van 48 . Heb overwogen om me te laten operen . Ben nu aan men voorlaatste onderzoeken bezig . Maar wat heb ik ooo zo bang voor de operatie . Iemand advies voor me erover te zetten ?
  Vriendelijk groetjes eileen

  Beantwoorden
  • Hoi,

   Ik ben een man, 40 jaar, woog 132 kg en 191 cm groot, had een BMI van 35, slaapapneu, randje van suikerziekte en zware gewrichtsproblemen.Na mij zeer goed te hebben geïnformeerd heb ik net 1 jaar geleden een GB ondergaan. Ondertussen ben ik 35 kg afgevallen. Na de operatie had ik veel pijn en had het mentaal ook zeer moeilijk. Ongeveer na 10 dagen is samen met de pijn ook de moeilijke periode voorbij gegaan.

   Hetgeen ik heb ondervonden
   Voordelen:
   – snel maar gelijkmatig gewichtsverlies
   – fitter
   – mooiere huid
   – slaapapneu verdwenen
   – cholesterol niet meer te hoog
   – geen suikerziekte meer
   – meer genieten van de smaak van eten
   – minder pijn aan de gewrichten
   – opnieuw normale stoelgang

   Nadelen:
   – in het begin voel je wat flauwer
   – winden laten
   – toch nog steeds de drang naar zoetigheden
   – dumping ( 1 keer ondervonden )
   – na ongeveer zes maanden begon ik zeer moe te worden. Een vitaminekuur brengt soelaas.
   – in het begin is op restaurant gaan iets moeilijker. Nu kan ik er opnieuw van genieten wanneer ik voldoende tijd neem tussen de verschillende gerechten.

   Ikzelf had zeer veel afkeurende reacties van mijn onmiddellijke omgeving maar heb toch de operatie laten uitvoeren. Niemand anders kon dit voor mij beslissen want ik voelde dat ik iets moest doen voor mijn gezondheid. Het is toch wel een zware operatie maar achteraf bekeken hoef je ervoor niet bang te zijn.
   Op vandaag ben ik super tevreden dat ik deze beslissing heb genomen.

   Hopelijk helpt mijn reactie je bij jou beslissing.
   Veel succes!

   Beantwoorden
   • Hey, ik vond jouw commentaar heel goed. Ik ben een vrouw van 52 en kamp sinds jaren met overgewicht. Een maagbandje, sinds 12 jaar, helpt niet echt en nu overweeg ik een gastric bypass. Ik heb maar 1 probleem. Ik lees dat je dan geen alcohol meer kan drinken. En lust graag een glaasje wijn, is dit echt een probleem ?

    Beantwoorden
    • Volgens mij is “graag een glaasje” alleen een probleem als je er al aan verslaafd bent. Als je eerlijk bent bij de screening kom je er dan niet i neens doorheen maar zullen ze als het een goede instantie is wel helpen.

     Beantwoorden
 13. Hey wil je toch even bedanken . Zit namelijk zo niemand i mijn derekte omgeving heeft hier ervaring mee . En een schouderklopje van iemand dat dit allemaal heeft doorstaan kan deugd doen . Alvast bedankt . En ga er 100%voor gaan . Groetjes eileen

  Beantwoorden
 14. hey wil je toch even bedankt voor de info donderdag 10/2 is het zo ver dan wordt het bij gedaan super zenuwachtig maar heb er volle vertrouwen in dus komt allemaal goed tot binne kort

  Beantwoorden
  • Ik zie dat je vandaag geopeerd word.
   Ik hoop dat de operatie goed is gegaan en wees maar trots op jezelf want de operatie is niet iets wat je zomaar doet.

   Ik ben zelf 24 jaar en had ook een BMI van 45.7.
   Het zal nu een zware tijd voor je worden maar keep youre head on! Je kan het. De 1e stap is al gezet. Mocht je vragen hebben mag je ze altijd stellen.

   Beantwoorden
 15. Hallo nu 1 week geleden van de operatie alles super gegaan . Ik ben nu aan mijn gemixe voeding bezig het gaat echt goed . Zal het zo opnieuw doen ????????????????

  Beantwoorden
 16. Hoi alle, ben een meid van 26 met een enorme kinderwens maar ook al jaren overgewicht, (1.74cm en 129kg (max van 135kg) zelf hard op weg maar denk steeds vaker is dit geen betere oplossing want een dieet houd ik niet vol zodra ik te weinig resultaat zie.. maar nu hoorde ik dat je zeker een jaar na operatie pas aan kinderen kan/mag beginnen (ben al gestopt met pil) ? Heeft iemand hier ervaring mee? Wil graag weten waar ik aan toe ben mocht ik een mogelijke operatie doorzetten. .

  Beantwoorden
 17. hoi ik ken iemand in mijn derekte omgeving dat 3 maanden na haar operatie zwanger was geworden het enige wat ze heeft moete doen is meer op controlen gaan maar zij is wel blijven afvallen tijdens haar zwangerschap maar het kindtje is zeer gezond en weegde niet te weinig ofzo .ik ben zelf 12 februarie geopeerd en heb hier geen spijt van ben nu 34 kilo kwijt zal het zo opnieuw laten doen

  Beantwoorden
 18. Graag wil ik weten hoe lang het duurt eer de lucht uit je lichaam is. ben nu een week geleden geopereerd en heb het idee dat ik een luchtballon ben

  Beantwoorden
 19. Hallo,als eerste wil ik tegen iedereen zeggen,supper trots op jullie,ik heb morgen screenings,ben ontzettend in strijd met mezelf,wel of niet laten doen,was drie jaar geleden dertig kilo afgevallen,door ziek zijn gal laten verwijderen,maar kon erna 4 maanden zowat niet eten dat was een zware tijd,maar daarna ging t weer fout inmiddels 40 killo erbij 106 nu,ben zo bang voor een terugval na de operatie en wat mis Ken gaan,dat dat me nu bezig en tegen hou,ga wel na screenings toe ,en dan moet ik beslissen,moeilijk hoor

  Beantwoorden
 20. hoi heb is een vraggje . ik ben 54 kilo berloren zien februarie 2016 .
  maar blijf nu al enkelen weken op het zelfde gewocht staan . wilt dit zegge dat ik ben gestopt met afvallen?. wil toch nog graag een kilo of 6 kwijt . sporten doe ik ook al . tips alltijd welkom
  mvg eileen

  Beantwoorden
 21. Hoi,

  Mijn naam is Dorien en ben op 22/5 geopereerd aan gbp. Operatie met toch wat complicaties omdat mijn bloeddruk steeds steeg. Verder geen last. Af en toe steken in linker zijde maar is nog net geen week geleden dus nog normaal denk ik dan. Nu bezig met gepureerde voeding maar Pff ben ik snel beu hoor. In ga morgen een geroosterd boke proberen we zien wel wat het geeft. Mijn mama is nu 3 jaar geleden geopereerd en heeft nergens last van! Geen vitamine of al de rest te kort die is gewoon super en eet spijtig genoeg niet altijd gezond 🙂 ( ook door werk enz) maar eet wel alles veel ligt ook aan je voeding en alles durven proberen! Hoop op een even goed traject als mijn ma! Veel succes iedereen

  Beantwoorden
 22. hallo , iemand problemen met terug toename van kilo’s ???? heb BP van 2015 en nu ben gestopt met roken en daar zijn de kilo’s weer allé toch al 5 en wil dat niet maar wil ook niet meer roken kan iemand mij tip geven aub hoe ik weer enkele kilo’s kwijt kan en ook niet meer bijkom
  gr chantal

  Beantwoorden
 23. Hoi, ik heb volgende week een eerste afspraak met Dr Bestman om een datum vast te leggen voor mijn gastric bypass! Ik ben 1m97 en weeg 148 kg. De kilo’s zijn erbij gevlogen na mijn rookstop 5 jaar geleden! Ik ben momenteel 50 jaar en wil echt die kilo’s kwijt maar ben bang voor de pijn na de operatie.

  Beantwoorden
 24. Vreselijke complicatie na bypass uitgevoerd door Dr Bestman. Ik heb dagelijks helse pijnen, moet medicatie slikken, heb infiltraties ondergaan. Er wacht mij nu nog zenuwbrandingen en in het slechtste geval doorknippen van de zenuw.
  0 empathie van de betrokken chirurg, ziekenhuis.
  Schandalig . Geen verantwoordelijkheidszin van betrokken chirurg en ik kan alles zelf betalen. Blijf weg uit AZ Monica en bij Dr Bestman. Verwerpelijk in 1 woord.

  Beantwoorden
 25. Het is heel simpel. Het moet klik in je hoofd zeggen en je moet bereid zijn om de rest van je leven ervoor te gaan. Het is een hulpmiddel geen wondermiddel. Soms is het moeilijk, wen er maar aan. Als je ervoor kiest ga er dan ook voor en probeer niet je grens op te zoeken.

  Ik was ooit 155kg bij 1.73m ben met behulp van een maagband, een goed eetpatroon en veel beweging afgevallen tot 69kg. Dit gewicht heb ik 10 de laatste 10 jaar stabiel gehouden. Nav zware maagbandcomplicaties heb ik 24 juli 2018 een gastric bypass gekregen.

  Omdat ik al gewend ben onregelmatig in kleine porties te eten is er voor mij weinig verschil. Ik moet alleen goed op koolhydraten en vetten letten.

  Ik ben na de ingreep 2 weken thuis geweest waarna ik weer fulltime ben gaan werken (kantoorbaan). Met uitzondering van wat stoelgang probleempjes en een radicale smaakverandering gaat alles voortreffelijk.

  Zou ik deze ingreep aanraden? Het is een behoorlijk barbaarse methode om af te vallen. Eet je teveel, te snel, fout, te veel wordt je ervoor gestraft met helse pijn. Je moet het er heel wat voorover hebben. En als je het levenslange commitment niet hebt is het op lange termijn zinloos. En dan heb ik het niet eens over de medische risico’s.

  Bezint eer ge begint. Voor mij was de maagbandingreep de trap onder mijn kont die ik nodig had om mijn doel te bereiken. Als je voor de operatie al bezig bent met of je nog kunt zondigen en wat voor zoetigheden je wel nog kunt eten ipv wat je kunt doen om de ingreep succesvol te maken ben je er volgens mij niet klaar voor.

  Beantwoorden

Plaats een reactie