Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

5 redenen waarom je zou moeten afvallen

Waarom afvallen? Bijna iedereen kent wel een aantal vrienden, kennissen of familieleden die willen afvallen of een dieet volgen. Ben je te zwaar? Dan loop je bepaalde gezondheidsrisico’s. In dit artikel geven we 5 redenen waarom je zou moeten afvallen. Uiteraard met een uitgebreide toelichting!

Overgewicht en hart- en vaatziekten
Iedereen met overgewicht heeft een veel grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk en/of een te hoog cholesterol. Verklein de kans op hart- en vaatziekten en zorg voor een gezond gewicht, neem een gezonde levensstijl aan (niet roken, veel bewegen, matigen met alcohol). Met name mensen met veel buikvet hebben sneller kans op het ontwikkelen van hartziekten en vaatziekten. Mensen met overgewicht eten vaak niet gevarieerd genoeg of eten ongezond, met alle gevolgen van dien. Veel bewerkte voedingsproducten bevatten transvetten die een ongunstige cholesterol- en/of vetgehalte veroorzaken van het bloed.

Te zwaar? Dan heb je ook moeite met bewegen
Logischerwijs hebben mensen die last hebben van overgewicht ook meer moeite om zich te bewegen. Ze zijn niet fit, hebben minder uithoudingsvermogen omdat het hart zwaar belast wordt en ze zijn zwaarder. Van de gewrichten wordt het uiterste gevraagd. Daarnaast hebben mensen die te zwaar zijn ook vaker rugklachten dan mensen met een gezond gewicht.

Overgewicht en diabetes
Personen die last hebben van overgewicht hebben ook een veel grotere kans om suikerziekte te ontwikkelen. Diabetes type 2 komt veel vaker voor bij te dikke mensen. Het probleem ligt waarschijnlijk bij de werking van enzymen. Enzymen kunnen door bepaalde afbraakproducten van vet het werk niet goed doen. Om een lang verhaal kort te maken: ‘vrije zuurstofradicalen’ komen vrij in het lichaam en die beschadigen cellen. De beschadigde cellen kunnen vervolgens diabetes type 2 veroorzaken, aldus onderzoekers. Voorkom dat je suikerziekte krijgt en ga afvallen!

Kanker
Waarom te dik zijn ongezond is? Naast dat overgewicht een risico is voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, schade aan het bewegingsapparaat en het ontwikkelen van diabetes type 2, kan een te hoog gewicht ook de kans op het ontwikkelen van bepaalde kankersoorten vergroten. Nu moet je weten dat in vetweefsel bepaalde hormonen worden geproduceerd. De kans op het ontwikkelen van hormoon gerelateerde kanker wordt groter naarmate een persoon meer vetweefsel heeft. Mensen met overgewicht hebben een vergroot risico op het ontwikkelen van borstkanker, eierstokkanker, dikkedarmkanker en alvleesklierkanker.

Problemen met ademen
Dikkere mensen hebben vaker last van kortademigheid, astma of slaapapneu dan mensen met een gezond gewicht. Met name slaapapneu (slaapapneu syndroom) komt vaker voor. Dit is een tijdelijke ademstilstand tijdens het slapen. Daarnaast kan vetweefsel rondom de organen voor problemen zorgen. De longen kunnen minder makkelijk uitzetten met als gevolg dat de longcapaciteit vermindert. En zuurstof kan minder makkelijk door het lichaam worden gepompt. Het hart is niet berekend op een groter lichaam.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *