Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Kun je met hardlopen afvallen?

hardlopenOm af te vallen kun je oneindig verschillende diëten proberen. Wat echter altijd belangrijk is, naast het diëten, is het regelmatig bewegen. Een populaire manier van bewegen is hardlopen. Hardlopen kan namelijk overal en op elk moment. Daarnaast is hardlopen zeer rustgevend voor de geest en helpt het om minder stressvol te zijn. Hardlopen kan ook gecombineerd worden met het beluisteren van je favoriete muziek en je kunt zelfs een luisterboek luisteren tijdens het hardlopen. Wil je met hardlopen afvallen, dan zul je versteld staan van het resultaat, zeker als je het hardlopen combineert met gezond eten.

Calorieverbruik

Wanneer je 1 kilometer hardloopt verbrand je ongeveer net zo veel calorieën als het aantal kilo’s dat je weegt. Weeg jij 80 kilo, dan heb je na één kilometer ongeveer 80 kilocalorieën verbrand. Dit aantal is onafhankelijk van de snelheid waarmee je loopt. Je begrijpt dat hardlopen dus een hele goede manier is om kilo’s kwijt te raken.

Voor je begint

Als je veel overgewicht hebt dan loop je bij hardlopen een verhoogde kans op blessures. Bij een hoog overgewicht kun je beter eerst een sport kiezen die minder belastend is voor je spieren en gewrichten. Denk dan bijvoorbeeld aan fietsen, zwemmen of nordic walking. Zodra je wat meer gewicht kwijt bent kun je alsnog beginnen met hardlopen.

Hardloopkleding

Voordat je begint met hardlopen is het handig om eerst een goede uitrusting te hebben. Het is belangrijk om goede hardloopschoenen te hebben. Wanneer je deze nog niet hebt kun je deze het beste aanschaffen bij een sportwinkel waar ze experts op het gebied van hardlopen hebben. Niet elk paar is namelijk geschikt voor iedereen om in te hardlopen. Niet iedereen heeft de zelfde voeten, waardoor het dus handig is om even uitgebreid op onderzoek uit te gaan om te kijken welke schoenen het beste bij jou passen. Naast een goed paar hardloopschoenen is ook de juiste kleding belangrijk. Zorg dat je een trainings- of joggingbroek hebt waarin je kunt hardlopen. Je kleding dient niet te strak te zitten, anders is het ongemakkelijk om te hardlopen. Daarnaast is een goed paar sokken ook belangrijk. Zorg dat het korte sokken zijn, zodat deze niet dubbel gaan zitten in de schoenen.

Andere zaken

Eventueel kan er ook nog gekozen worden voor een zweetbandje. Vooral in de zomer is het vervelend om zweet in je ogen te krijgen tijdens het hardlopen. Ook kun je een speciale riem kopen waarin je kleine flesjes water in kunt bewaren voor onderweg. Deze riem is bij de meeste sportwinkels te koop. Het is fijner om een riem om te hebben dan de hele tijd met een flesje in je hand te moeten lopen.

Kies je route

Zodra je de goede uitrusting hebt voor het hardlopen is het tijd om routes uit te stippelen om te hardlopen. Wanneer er parken in de buurt zijn is het aan te raden om hier door heen te hardlopen. Hier zul je namelijk geen last van verkeer hebben, op een enkele fietser na. Daarnaast is het hardlopen in een park altijd leuker, omdat het minder saai is dan hardlopen door de straten. Als je net begint met hardlopen is het verstanding om rustig aan te beginnen. Begin met kleine afstanden te hardlopen. Wanneer je het echt niet meer volhoudt kun je er voor kiezen om een stuk te gaan wandelen. Doe dit echter alleen wanneer je echt niet meer kunt, anders is het namelijk zonde.

Wanneer je wat meer ervaren bent met hardlopen is het goed om routes uit te stippelen waarbij je grote afstanden af kunt leggen. Door bijvoorbeeld Google Maps te gebruiken kun je een mooie route uitstippelen. Ook kun je gelijk zien hoeveel kilometer deze route zal zijn. Kijk niet alleen naar één route, maar probeer elke keer een andere route te lopen. Zo maak je het voor jezelf leuker, doordat je niet elke keer dezelfde omgeving ziet.

Motiveer jezelf

Nu is het natuurlijk moeilijk om jezelf elke dag aan te zetten tot hardlopen. Hiervoor moet je jezelf wel regelmatig blijven motiveren. Een goede motivatie is door doelen te stellen voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld als doel stellen elke week een kilometer extra te hardlopen. Een ander doel is om voor jezelf een streefgewicht vast te stellen en dit te behalen door te gaan hardlopen. Door te zien dat je elke week afgevallen bent zul je jezelf kunnen motiveren om vaker te gaan hardlopen, zodat je meer zult gaan afvallen. Een ander mooi doel is om te gaan trainen voor de marathon. Voor veel mensen is de marathon een doel waar zij al lange tijd naar uitkijken. Wanneer het voor anderen een motivatie is zou dat het voor jou ook kunnen zijn. Ook kun je samen met een ander gaan hardlopen. Juist doordat je samen elkaar motiveert kan dit zeer goed zijn voor jullie beiden. Daarnaast is het ook gezelliger om met zijn tweeën te gaan hardlopen, in plaats van in je eentje.

Zo blijft hardlopen leuk

Wanneer je gaat hardlopen kan het na een tijdje saai worden. Zorg dat je een mp3-speler meeneemt voor tijdens het hardlopen. Vooral Dancemuziek doet het goed voor tijdens het hardlopen. Deze muziek werkt namelijk zeer oppeppend, waardoor je het langer kunt volhouden. Ook is het ritme van Dancemuziek vaak hetzelfde als het neerkomen van je voeten op de grond. Wanneer je hardlopen wilt combineren met iets leerzaams kun je bijvoorbeeld een luisterboek luisteren tijdens het hardlopen. Zo kun je twee hobby’s combineren. Daarnaast is het belangrijk om steeds andere routes te bedenken voor het hardlopen. Juist door de diversiteit van de omgeving zal het niet alleen minder saai worden, maar zul je ook je hersenen actiever houden.

Wanneer je aan het hardlopen bent en je hebt het gevoel dat het begint te vervelen, dan moet je het hardlopen voor jezelf uitdagender maken. Trek bijvoorbeeld ineens een sprint van 100 of 200 meter. Zo houd je de spanning er in, terwijl je toch flink aan het hardlopen bent. Doe dit echter alleen wanneer je er verzekerd van bent dat je niet uitgeput zult zijn van een kleine sprint.

stretchenRekken en strekken

Juist bij het hardlopen is het belangrijk dat je goed rekt en strekt voordat je begint. Voordat je gaat beginnen is het goed om ongeveer 250 meter te hardlopen. Dan zoek je een plekje op om je spieren te strekken. Begin met het strekken van de kuitspieren. Hierna strek je de bovenbeenspieren. Ondanks dat dit niet noodzakelijk lijkt is het verraderlijk wanneer je niet strekt. De meeste blessures die opgelopen worden tijdens het hardlopen zijn te wijten aan het feit dat mensen zich onvoldoende strekken voordat zij gaan hardlopen. Neem dus voordat je gaat hardlopen de tijd om alles even goed te rekken en strekken. Het is namelijk beter om elke keer vijf minuten langer bezig te zijn om te strekken dan dat je een aantal weken niet in staat bent om te hardlopen doordat je een zweepslag hebt opgelopen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *