Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Hoe voorkom je het jo-jo effect bij het afvallen?

Het jojo-effect, je hebt er vast wel eens van gehoord en veel ‘afvallers’ krijgen ermee te maken. Heb je er net de nodige kilo’s vanaf weten te krijgen, zitten ze er al bijna weer aan! Het jojo-effect ontstaat bij het afvallen wanneer de cellen gestrest worden. Gestreste cellen slaan vet op. Val je dus te snel af, dan raken de cellen zodanig van de leg dat ze vetreserves gaan opbouwen en je vroeg of laat juist extra aankomt in plaats van afvalt. En als dat laatste niet het geval is blijkt het toch voor veel mensen lastig te zijn om nog verder af te vallen. Maar hoe voorkom je het jojo-effect bij het afvallen? Daar kom je op deze pagina snel achter. Lees dus vooral verder!

Val langzaam af
De beste manier om af te vallen is door heel geleidelijk gewicht te verliezen. Stel daarom een duidelijk doel en kom dit ook na. Een kilo per week of per 2 weken afvallen is gemakkelijker vol te houden (en gezonder) dan perse zo snel mogelijk van je overgewicht af te komen. Neem dus lekker de tijd!

Volg geen speciale diëten en al helemaal géén crash dieet!
Veel mensen maken de fout om te kiezen voor een crash dieet om maar zo snel mogelijk af te vallen. Doe dat niet. Met crash diëten krijg je gedurende een langere periode enorm weinig calorieën binnen. Je lichaam gaat direct op de spaarstand en maakt meer vetweefsel aan, waardoor het steeds moeilijker wordt om af te vallen. Vaak komen mensen die dit soort hongerdiëten volgen op termijn juist extra in gewicht aan!

Volg geen dieet maar eet gezond en gevarieerd
Het klinkt nogal tegenstrijdig voor mensen die willen afvallen maar we zeggen het toch: Volg geen dieet maar probeer om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten! Alleen dan voorkom je dat je bepaalde vitaminen- en mineralentekorten opbouwt en voorkom je het jojo-effect. Want het lichaam zal bij een tekort aan bepaalde mineralen en vitaminen in de spaarstand schieten. Het gevolg daarvan laat zich raden: Méér aanmaak van vetweefsel waardoor het afslanken nog moeilijker zo niet onmogelijk wordt.

Wat is gezond en gevarieerd eten?
Eet alles wat de natuur te bieden heeft maar stop met het gebruik van ongezonde aanmaakpakjes, kant-en-klare maaltijden, voedsel uit blik en potjes, sauzen en ga zo maar door. Fabrikanten voegen daar veel suiker, zout en E-nummers aan toe en daarmee belast jij het lichaam enorm. Eet veel groenten, goede koolhydraten, kruiden, goede oliën, fruit, noten en zaden, vruchten, peulvruchten, vis en gevogelte, eieren, paddenstoelen en alle gezonde voeding die de natuur je kant en klaar voorschotelt. Drink ook veel kraanwater!

Stop met slechte levensgewoonten
Consumeer zo min mogelijk alcohol, stop met roken en kom meer in beweging. Met een gezond lichaam is het makkelijker om af te vallen en voorkom je een jojo-effect. Alcohol en tabak laten in negatieve zin hun sporen na. Een goede manier om gedoseerd af te vallen is o.m. door meer spiermassa te kweken. Spieren zetten o.a. vet om in energie. Meer spiermassa betekent dus ook meer vetafbraak. Zelfs in ruststand wordt er energie verbruikt!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *