Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Tips voor mensen met een baan

Wanneer je een baan hebt ben je een groot gedeelte van de dag van huis. Hierdoor heb je minder invloed op je bewegingspatroon en vaak liggen er in je werkomgeving vele ongezonde verleidingen op de loer. Het is makkelijk om hieraan toe te geven en hierdoor wordt de dagelijkse inname van voedsel steeds ongezonder. Juist door je hele voedingspatroon stap voor stap om te gooien door het vervangen van ongezonde voeding door gezonde voeding kun je gewicht gaan verliezen.

Vervangen van voedsel

Ongezonde voeding bestaat uit onnodig veel ongezonde vetten, suikers, calorieën en koolhydraten. Deze zorgen niet alleen voor meer vetreserves, maar verhogen ook het bloedsuikergehalte en hiermee de bloeddruk. Daarnaast kan het tot suikerziekte leiden. Door de inname van vette, suikers, calorieën en koolhydraten te verkleinen kun je deze gevolgen voorkomen. Natuurlijk is het niet erg eenvoudig om dit zomaar te doen. Begin daarom ook rustig aan met het vervangen van voedsel, waarna je het langzaam opbouwt.

Drinken

Om te beginnen kun je zoveel mogelijk soorten frisdrank en sappen vermijden. Vooral in frisdrank zitten ongezonde en veel suikers, waardoor dit zeer slecht voor je is. Daarnaast werkt frisdrank minder dorstlessend dan bijvoorbeeld water. Sapjes lijken zo gezond, omdat zij fruit bevatten. Dit is waar, maar sapjes bevatten zo weinig fruit en zoveel suikers dat deze betere vermeden kunnen worden. De beste dorstlesser is water. Wanneer je geen zin in water hebt zijn koffie en thee ook een goed alternatief. Gebruik hier echter geen melk of suiker in. Ook kun je er voor kiezen om zelf sap te maken, met behulp van een blender of een sinaasappelperser.

Tips voor het ontbijt

Drink bijvoorbeeld bij elk ontbijt een glas vers geperst sinaasappelsap. Niet alleen zul je hierdoor al een deel van je dagelijkse vitaminen binnenkrijgen, maar ook heb je zo al een stabiele basis voor de rest van de dag. Ook kun je smoothies maken met fruit. Doe bijvoorbeeld een handjevol aardbeien en één banaan in de blender. Voeg een kop magere melk en een kop magere yoghurt toe. Voeg nu nog 5 ijsklontjes toe en start de blender. Na 20 tot 30 seconden blenden heb je een heerlijke, en vooral gezonde, smoothie.

Naast fruit voor het ontbijt is het ook belangrijk om een stevig ontbijt met granen en zuivel binnen te krijgen. Zo kun je er voor het ontbijt er voor kiezen om een kom muesli met magere melk of magere yoghurt te nemen. Je kunt ook brood eten als ontbijt. In plaats van ongezond beleg kun je een plakje vlees of een plakje magere kaas als beleg nemen. Zo verminder je de inname van ongezonde vetten en suikers.

Tussen ontbijt en lunch

Vaak wordt er tussen het ontbijt en de lunch ongezond gegeten, omdat dit toch een aantal uur is waarin je sneller een snack pakt. Er wordt hier voornamelijk naar chocolade en koekjes gegrepen. Juist door deze te vermijden kun je al gewicht verliezen. De hoeveel suikers in deze koekjes is zo hoog dat deze zeer ongezond zijn. Het is veel gezonder, en soms ook lekkerder, om bijvoorbeeld een bakje aardbeien of gewoon een appel te eten. Zo houd je het makkelijk tot de lunch vol, terwijl je toch gezond aan het eten bent.

Tips voor de lunch op het werk

Juist op het werk wordt er veel ongezond gegeten voor de lunch. De kantine staat namelijk vol met snoepautomaten. Wanneer je een grote kantine hebt zullen ze daar ook worstenbroodjes of andere ongezonde broodjes maken. Door thuis zelf brood te maken met gezonder beleg, zoals kaas of vleeswaren, kun je deze broodjes makkelijker vermijden. Ook kun je bijvoorbeeld een salade mee naar je werk nemen. Gewoon thuis een salade maken de avond ervoor voor de avondmaaltijd. Hiervan doe je een deel in een plastic bakje welke je de volgende dag mee naar je werk kunt nemen. Wanneer je geen tijd hebt om een lunch te bereiden kun je altijd nog een lunch in de kantine halen. Let dan vooral op de, op het eerste oog uitziende, gezonde broodjes. Vaak zijn deze broodjes namelijk helemaal niet gezond. Vaak zijn dit witte broodjes met een dikke plak kaas, ei, een klein beetje sla, tomaat en flink wat zout. Soms wordt er ook nog mayonaise toegevoegd. Dit is allemaal zeer ongezond. Wanneer je wilt lunchen met een gezond broodje kunt je het best een bruin broodje, het liefst volkoren, nemen. Hier doe je één plakje magere kaas en één plakje kipfilet op. Doe nu een handjevol sla, een gesneden tomaat, een aantal schijfjes komkommer en wat plakjes ei op het broodje. Voeg geen zout of peper toe. Mayonaise is uiteraard ook niet aan te raden.

Tussendoortjes

Tussen de lunch en de avondmaaltijd zit zo’n vier tot zes uur. Vooral aan het eind van de middag zit je er vaak helemaal doorheen. Door halverwege een beker soep te nemen kun je weer wat energie krijgen. Ga dan vooral voor de bouillonsoepen of kippensoep. Tomatensoep bevat bijvoorbeeld weer suiker. Door de soep wordt je zoutgehalte weer aangevuld, waardoor je weer aan het werk kunt.

Tips voor het avondeten

De avondmaaltijd is de grootste maaltijd van de dag. Hier vul je alle energie die je op je werk verbruikt hebt weer aan. Omdat je de hele dag gewerkt hebt kun je te lui zijn om een maaltijd voor jezelf klaar te maken. Probeer toch de tijd hiervoor te nemen. Het is namelijk gezonder om een verse maaltijd op tafel te zetten in plaats van een pizza te bestellen of naar de snackbar te gaan. De avondmaaltijd bestaat uit drie delen. Het eerste is het hoofdingrediënt. Voor het hoofdingrediënt kun je uit een aantal dingen kiezen. De bekendste zijn aardappelen, rijst en pasta. Daarnaast heb je bij de avondmaaltijd ook groenten nodig. Kies één of twee groenten die goed bij het hoofdingrediënt passen. Zo passen bloemkool, broccoli en spruitjes bij aardappelen, passen roerbakgroenten goed bij de rijst en past verse tomatensaus goed bij de pasta. Als laatst is vlees belangrijk bij de avondmaaltijd. Kies een lekker stuk vlees wat niet te vet is. Vooral kip is gezond en bevat haast geen vet. Wanneer je gehakt wilt nemen voor de avondmaaltijd is het aan te raden om de magere variant te nemen.

De avondmaaltijd is makkelijk samen te stellen en kost in totaal vaak nog geen dertig minuten om helemaal klaar te maken. Neem rustig de tijd om te koken. Door het eten van gezond voedsel zul je meer energie krijgen, waardoor je minder lui om te koken wordt. Daarnaast werkt koken zeer rustgevend, omdat het toch een moment van de dag is om de dag door te nemen. Wanneer je de maaltijd gaat nuttigen is het beter om aan een tafel te zitten in plaats van op de bank voor de televisie. Wanneer je op de bank gaat zitten zul je al snel gaan hangen, waardoor je vermoeider wordt. Daardoor zul je langer op de bank gaan hangen. Ook zorgt rechtop zitten voor een betere vertering van het voedsel.

Nagerecht

Na de maaltijd kun je nog een toetje nemen. Magere yoghurt, met eventueel wat muesli, is een gezond dessert voor na de avondmaaltijd. Eventueel kan er wat limonadesiroop toegevoegd worden. Voeg alleen niet te veel toe, omdat siroop veel suiker bevat.

Tips voor in de avond

In de avond is het goed om nog een handjevol amandelen en een glas rode wijn te nemen. Het is bewezen dat deze zeer goed voor het hart zijn. Mensen die elke avond een handjevol amandelen en een glas rode wijn nemen leven over het algemeen langer.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *