Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Waaraan herken je boulimia

Boulimia wordt ook wel voluit ‘boulimia nervosa’ genoemd. Boulimia is net zoals anorexia een eetstoornis waarbij mensen voortdurend bezig zijn met hun lichaam en dus ook met het gewicht.

Vrijwel iedereen met boulimia heeft een obsessie voor eten. Heb je deze eetstoornis, dan kan je aan vrijwel niets anders meer denken.

Net zoals met anorexia soms het geval is, hebben mensen met boulimia in extreme mate last van eetbuiten. Of eigenlijk moeten we zeggen vreetbuien.

Na het eten voelt men zich vaak schuldig. Ze proberen door middel van sporten calorieën kwijt te raken maar nog vaker door het eten weer uit te braken of door dagenlang te vasten.

Betekenis boulimia

De term boulimia betekent ‘honger als een rund’. Nervosa wil zeggen dat er een onderliggend probleem van die honger is, namelijk iets geestelijks.

Boulimia nervosa ontstaat vaak door ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd. Het is dus geen lichamelijke ziekte maar een geestelijke ziekte.

Anders dan mensen met anorexia hebben patiënten met boulimia vaak een gewoon gewicht. Maar ze vinden aankomen in gewicht vreselijk. Toch kunnen ze eten moeilijk laten staan. Die eetbuiten zijn dan ook de belangrijkste kenmerken van boulimia patiënten.

Patronen van eetbuien

Iemand met boulimia grijpt nooit zomaar impulsief naar een zak chips of ander voedsel. Vaak gaan er plannen aan vooraf.

Zo verlopen de vreetbuien vaak via een patroon. De meesten fantaseren eerst over eten en daarna gaan ze het pas kopen. Eenmaal thuisgekomen beginnen ze met het eten en zijn ze niet meer te stoppen. Alles moet op. Echt genieten is er niet bij.

Mensen met boulimia nervosa verliezen op die momenten de controle over zichzelf. Na afloop van een eetbui voelen zij zich vaak enorm schuldig. Die schaamte is een belangrijk kenmerk van mensen die te kampen hebben met deze eetstoornis.

Schaamtegevoel

Mensen met deze eetstoornis hebben doorlopend last van schaamtegevoel. Niet alleen schamen zij zich voor hun lichaam, ook schamen zij zich voor hun eetbuien en het feit dat ze dit geheim houden voor de mensen die ze liefhebben.

Heb jij last van eetbuien? En heb je het gevoel alsof in het leven alles alleen maar draait om voedsel en eten? Dan voel jij je vast ook vaak schuldig en onbegrepen. En juist dat schuldgevoel en het onbegrip zorgt ervoor dat je weer naar het eten grijpt…

Zo ontstaat er een patroon van aankomen en weer afvallen. En ook dat laatste is weer een van de signalen van boulimia.

Symptomen van boulimia

Mensen met boulimia hebben meestal een gewoon gewicht maar zijn erg onzeker over hun lichaam. Ze vinden zichzelf wel te dik…

  • Eetbuien vinden vaak stiekem plaats, men houdt het voor anderen zo goed mogelijk verborgen
  • Mensen met boulimia hebben de neiging om zwaar, calorierijk voedsel te eten
  • Ze hebben aan het eten zelf maar weinig plezier. Uit eten gaan is meestal niet aan ze besteed
  • Ze sporten overmatig veel
  • Boulimia patiënten die veel braken krijgen vaak een hese stem

Mensen met deze eetstoornis hebben dan wel vaak een normaal gewicht maar dit wordt afgewisseld met plotseling veel aankomen en dan weer afvallen

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *