Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Afvallen rondom je buik

Het gebied rondom je buik is vatbaarder voor ‘vetaangroei’. De reden daarvan is dat zich in de vetcellen rondom je buik veel meer alfa-2 adrenoceptoren voorkomen dan in de rest van het lichaam.

Afvallen rondom je buik is lastig. Om het buikvet in deze zone af te breken moet je beschikken over veel doorzettingsvermogen.

Overigens wordt teveel buikvet met een dure term ook wel abdominale obesitas genoemd. Bij mannen spreken we daarvan als de buikomtrek meer dan 94 centimeter is. En bij vrouwen vanaf 80 centimeter.

Hoe krijg je teveel buikvet?

Hoe wordt buikvet gevormd en waarom komt de een sneller aan rondom de buik dan de ander? Natuurlijk speelt erfelijkheid een rol. De een komt sneller aan dan de ander.

Het e.e.a. zal te maken kunnen hebben met de stofwisseling. Mensen die snel dik worden die hebben waarschijnlijk vetcellen waarin extra alfa-2 adrenoceptoren voorkomen. Dit stofje voorkomt de vetafbraak. Eet je meer dan je nodig hebt? Dan zal deze energieoverschot omgezet worden in vet.

Lichaamsvet is actief. Het houdt chemische stoffen vast en het produceert hormonen. Mensen met teveel buikvet hebben meer kans op diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker (!) en zijn daarnaast vatbaarder voor depressies. Buikvet is gewoon overtollige energie.

Letten op je voeding

Verander het soort voeding dat je eet en let niet zozeer op de hoeveelheid. Dat komt later pas aan de orde. Zodra je direct minder gaat eten in de hoop dat je buikje slinkt, dan bereik je waarschijnlijk juist het tegenovergestelde! Je lichaam gaat op de spaarstand, omdat het denkt dat je te weinig voedsel binnen krijgt. Dus wordt er nog meer energie in de vorm van buikvet opgeslagen.

Welke soort voeding moet je mijden?

Wist je dat bepaalde voedingssoorten juist de opslag van vet stimuleren? Weer andere soorten voedsel stimuleren de vetverbranding. Het is dus belangrijker om te letten op wat je eet dan hoeveel.

Bepaalde soorten voeding worden door het lichaam snel omgezet naar energie en opgeslagen als buikvet. Koolhydraatrijke voeding moet je mijden.

Voeding waarin veel koolhydraten zitten zijn o.a. pasta’s, brood (ook crackers, beschuit, et cetera), aardappels, rijst en ga zo maar door. Eet daarentegen voeding dat rijk is aan eiwitten, mineralen, vitaminen en vetten (wel gezonde vetten, dus geen transvetten!). Goede koolhydraten die je vindt in zoete aardappelen, quinoa en havermout mag je wel eten.

Eet met name deze gezonde voedingsproducten:

  • Groenten (zoveel mogelijk maar minimaal 300 gram per dag)
  • Fruit (met mate, want ook fruit is rijk aan suiker)
  • Vis
  • Eieren
  • Kip (geen rundvlees en varkensvlees)
  • Noten en zaden
  • Vetten en oliĆ«n: roomboter (met mate), olijfolie, lijnzaadolie

Een strakke buik door te sporten!

Naast gezonde voeding zal je ook echt in beweging moeten komen om de vetverbranding te stimuleren. Het is een fabeltje dat je alleen door je buikspieren te trainen van je buikje afkomt. Weliswaar verbrand je daarmee energie maar dit wordt echt niet alleen uit je buikvet gehaald.

In de vetcellen rondom je buik zitten namelijk z.g. alfa-2 adrenoceptoren. Deze alfa-2 adrenoceptoren gaan de afbraak van vetcellen tegen! Als je sport zal je lichaam de energie dus eerst ergens anders vandaan halen. Pas nadat je veel gewicht bent kwijtgeraakt is je buikvet pas aan de beurt. Wel kan het geen kwaad om je buikspieren te trainen. Jouw buik zal strakker worden waardoor je totale buikomvang afneemt.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *