Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

5 kilo afvallen in een week

5 kilo afvallen in 1 weekHet klinkt aantrekkelijk: 5 kilo afvallen in een week tijd. Kan dat nou echt? Wanneer je last hebt van overgewicht en graag wat extra kilo’s kwijt zou willen dan klinkt dit wel heel aantrekkelijk. De meeste mensen die zichzelf te zwaar vinden zouden graag 3 tot 15 kilo minder willen wegen. Wanneer je 5 kilo per week zou afvallen dan zouden de meeste mensen binnen 3 weken op hun streefgewicht zitten!

Is het mogelijk?

Laten we even berekenen of het in theorie mogelijk is om zoveel gewicht in één week te verliezen.

Om 1 kilo vet kwijt te raken moet je 7000 kCal méér verbranden dan je nuttigt. Stel dat je een week lang helemaal NIETS zou eten. Dan zou je je waarschijnlijk behoorlijk futloos voelen. Maar stel dat je het wonder boven wonder tóch voor elkaar krijgt om elke dag een half uurtje te sporten. Dat zou betekenen dat je (als vrouw) 2500 kCal verbrandt op een dag. Stel nou ook nog eens dat je geen spierweefsel afbreekt en puur vet verbrandt. Dan zou je na 7 dagen 17500 kCal verbrand hebben, wat gelijk staat aan 2,5 kilo vet.

Het resultaat

Dit is dus geen 5 kilo en het mag duidelijk zijn dat zelfs deze 2,5 kilo niet haalbaar is. Het zou echt ongezond en vrijwel onmogelijk zijn om een week lang helemaal niets te eten en toch 2500 kCal te verbranden. En al zóu het je met de tanden op elkaar lukken, dan is dit gewichtsverlies absoluut niet blijvend.

Maar waar komen die verhalen dan vandaan?

Je hoort wel eens verhalen van mensen die in een week tijd een aantal kilo’s kwijt zijn geraakt. Dit komt vaak voor bij mensen met veel overgewicht die in hun eerste dieetweek omschakelen naar een gezonder voedingspatroon. Vaak eten deze mensen veel zout. Door veel zout te eten hou je vocht vast en je kunt je voorstellen dat dat in een groot lichaam voor het nodige extra gewicht aan vocht zorgt. Dit raken die mensen de eerste week kwijt dus dat zorgt voor een extra gewichtsdaling. Dit is dus geen vet! Maar het kan wel erg motiverend werken. In de weken daarna lijkt het minder goed te gaan, omdat het gewicht dan minder sterk zal dalen.

Ook bij ziekte kan het voorkomen dat men in korte tijd veel gewicht verliest. Vaak komt dit door diarree en/of overgeven. Er bevindt zich altijd wel voedsel in het spijsverteringskanaal (maag/darmen). Dit zorgt al gauw voor 1 tot 2 kilo aan extra lichaamsgewicht. Wanneer iemand ziek is, veel overgeeft en/of aan de diarree is, dan zijn maag en darmen behoorlijk leeg ten opzichte van daarvoor. Daardoor kan de weegschaal tijdelijk ineens een stuk minder aangeven.

Wat is dan wel realistisch?

Een gewichtsverlies van 2 ons tot een halve  kilo per week is een stuk realistischer. Mensen die afvallen willen over het algemeen hun vet blijvend kwijtraken. De beste manier om je vet blijvend kwijt te raken is rustig aan afvallen. Door gezond te eten zorg je ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je er fris uit blijft zien. Verder hou je energie over om te kunnen sporten, zodat je spieren behouden blijven en je voornamelijk vet verbrandt. Mensen met veel overgewicht zullen in het begin de kilo’s makkelijker kwijtraken en soms op een gewichtsverlies van 1 kilo per week uitkomen. Soms zelfs nog hoger.

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *