Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Methodes om het ideale gewicht te meten

Je gewicht berekenen met de BMI
Er zijn diverse methodes om je ideale gewicht te meten. Eén daarvan is met de BMI (Body Mass Index). Echter is deze methode verre van nauwkeurig. Je ideale gewicht berekenen met de BMI is eigenlijk niet mogelijk. Met de BMI als methode om het gewicht dat bij jou zou passen wordt alleen gemeten met de lengte en gewicht en er wordt geen rekening gehouden met jouw vetmassa. Er gaan stemmen op om deze methode dan ook af te schaffen. Wat wél een zeer nauwkeurige methode is om je ideale gewicht te berekenen is met de huidplooimeting.

De huidplooimeting
Kenners zijn het er allemaal over eens: De huidplooimeting is tot nu toe de beste methode om je gewicht te berekenen. Deze methode is het meest nauwkeurig. Laat je ideale gewicht berekenen en vraag een meting aan bij bijvoorbeeld de sportschool of huisarts. Men zal op een aantal plekken op het lichaam de dikte van je huidplooi meten. Op basis van die dikte wordt bepaald wat het vetpercentage is van jouw lichaam. Je leeftijd en de uitkomst van de huidplooimeting bepalen het ideale gewicht ofwel jouw streefgewicht.

Ideale gewicht berekenen m.b.v. de vetpercentage
Er is nog een manier om je vetpercentage te merken. Dit kan bijvoorbeeld ook met weegschalen die over een speciale ‘vetpercentage functie’ beschikken. Hoe kan een dergelijke weegschaal jouw vetpercentage eigenlijk meten? Dat doet het door de weerstand op te meten wanneer kleine stroompjes door het lichaam worden gestuurd. Deze weerstand moet worden gecombineerd met je leeftijd, geslacht, lengte en het gewicht. Alleen dan kan nauwkeurig jouw vetpercentage gemeten worden. We moeten er wel bij vermelden dat de huidplooimeting wel nauwkeuriger is. Het voordeel van deze methode is echter wel dat je gemakkelijk aan een weegschaal met vetpercentage functie kan komen.

Buikomtrek
Een manier om niet te berekenen of je overgewicht hebt maar juist om na te gaan of je gezondheidsrisico’s loopt is door de buikomtrek op te meten. Het is vooral buikvet dat veel risico’s voor de gezondheid geeft. Door je buikomtrek te meten weet je meteen of en hoeveel risico je loopt. Deze omtrek kan je gemakkelijk zelf opmeten.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *