Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Trage stofwisseling en afvallen

De stofwisseling, ook wel gewoon metabolisme (uit het Grieks: “metabolismos” = verandering) genoemd, is “het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in de cellen van organismen”, aldus Wikipedia. En daarbij spelen de enzymen een prominente rol. Een trage metabolisme ofwel een langzame stofwisseling helpt je niet bepaald bij het afvallen. Nu moet je weten dat de stofwisseling bij organismen zoals de mens er voor zorgt dat voedingsstoffen in bruikbare stoffen worden omgezet die het lichaam nodig heeft om te kunnen (over)leven. Dit zijn energie en dus warmte. De voedingsstoffen die worden omgezet in energie zijn o.a. vetten, eiwitten en koolhydraten. Bij een trage stofwisseling worden er minder calorieën verbrand dan gebruikelijk. Het afvallen kan op die manier erg bemoeilijkt worden. Op deze pagina geven we 3 adviezen die je moet toepassen om je stofwisseling te kunnen versnellen, zodat je makkelijker afvalt.

Makkelijker afvallen door trage stofwisseling te versnellen
Natuurlijk is het zo dat des te sneller je stofwisseling is, des te makkelijker en sneller je calorieën verbrandt. Het is dus de kunst om manieren te vinden waarmee je de metabolisme versnelt. Verlies je moeilijk gewicht? Dan doe je misschien niets verkeerds maar is je trage stofwisseling de schuldige. We geven je hieronder dan ook 3 adviezen waarmee je gegarandeerd je stofwisseling een boost geeft en een te trage stofwisseling tegen kunt gaan. En het beste advies dat we je kunnen geven is…. door gewoon goed te blijven eten! Klinkt dat tegenstrijdig? Kom daar nu meteen achter!

Blijf altijd eten…
Je moet altijd voldoende blijven eten om de stofwisseling te blijven activeren. Wat veel mensen niet weten is dat de stofwisseling zich namelijk aanpast aan de hoeveelheid calorieën die het te verwerken krijgt. Mensen die op een streng dieet zijn en minder eten dan gewoonlijk krijgen een lagere, trage metabolisme. Eigenlijk ook logisch. Want het lichaam wil met het spaarzame voedsel dat het binnenkrijgt zo lang mogelijk doen. Je zult door opeens minder te gaan eten dus niet sneller afvallen. In sommige gevallen zet het lichaam de voedingsstoffen zelfs heel efficiënt om in lichaamsvet met als gevolg dat je juist in gewicht aankomt. Blijf dus altijd voldoende eten en ga niet op een honger- of crashdieet. Die laatste diëten zijn zelfs gevaarlijk! De kans is groot dat je een tekort opbouwt aan belangrijke mineralen, vitaminen en andere stoffen.

Eet kleine maaltijden verspreid over de dag
Onderzoeken hebben aangetoond dat de stofwisseling sneller gaat werken indien men verspreid over de dag kleine porties eten nuttigt. Eet daarom kleine maaltijden en geef je stofwisseling een boost! Als je lichaam continu voedsel moet verwerken dan blijft ook je stofwisseling actief. Neem bij voorkeur 6 kleine porties eten verspreid over de dag. Het ontbijt mag nooit ontbreken! Daarover hieronder meer informatie.

Ontbijt overslaan = trage stofwisseling
Eén ding is heel belangrijk bij het versnellen van je stofwisseling: Sla nooit het ontbijt over! Experts zijn het er allemaal over eens dat in de ochtend eten je stofwisseling versnelt. De metabolisme moet aan het begin van de dag op gang komen. Dat proces versnel je door te gaan eten zodra je wakker bent. Eet wat fruit, een gekookt eitje en mix eventueel wat ontbijtgranen door de yoghurt. Stel je ontbijt niet te lang uit. Begin je dag ook met 2 glazen kraanwater. ’s Nachts heeft het lichaam veel vocht verloren. Dit tekort moet weer aangevuld worden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *