Hoofdpijn tijdens het afvallen

hoofdpijn

Heb je eindelijk doorgezet en ben je goed bezig met afvallen, krijg je ineens hoofdpijnklachten. “Komt dat door het lijnen?” vraag je je af. Het antwoord is helaas: ja. Hoofdpijn tijdens het afvallen komt regelmatig voor.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor je hoofdpijn ervaart tijdens het volgen van een dieet. Deze mogelijkheden worden hieronder besproken. Door de oorzaak te achterhalen kun je de hoofdpijn vaak verhelpen of in ieder geval verminderen.

Lage bloedsuikerspiegel

Weinig eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel dipt. Sommige deskundigen vermoeden dat een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak kan zijn van hoofdpijngevoelens, maar onderzoek heeft dit nooit echt aangetoond.

Men raadt aan om om de drie uur iets te eten, om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Bepaalde voedingsmiddelen/dranken

De kans is groot dat je, sinds je op dieet bent, andere voedingsmiddelen of dranken nuttigt dan normaal. Sommige daarvan kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar dit is erg individueel bepaald. Er zijn mensen die hoofdpijnklachten krijgen van light-frisdranken, anderen ervaren klachten na het nuttigen van instant maaltijden. Probeer voor jezelf na te gaan of er voedingsmiddelen zijn die bij jou hoofdpijn opwekken.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer je gestopt bent met koffie, thee, chocolade of andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Plotseling stoppen met deze producten kan flinke hoofdpijnklachten veroorzaken. Deze klachten zijn echter tijdelijk en houden hooguit 3-4 dagen aan.

Ook wanneer je voor die tijd veel suiker nuttigde kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Een plotselinge daling in het aantal genuttigde koolhydraten

Dit kan voorkomen wanneer je een koolhydratenbeperkend dieet volgt, zoals bijvoorbeeld het Atkins- of het Dr. Frank-dieet.

Ontgiften

Door het volgen van een gezonder eetpatroon in combinatie met het afvallen komen er afvalstoffen vrij die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Dit kun je deels voorkomen door voldoende te drinken. Zorg daarom dat je altijd wat water, kruidenthee of lichte bouillon bij de hand hebt.

Afvallen zonder hoofdpijn

Sommige mensen reageren op stress door meer te gaan eten. Ben jij ook iemand die trek krijgt van stress en rustiger wordt zodra je wat gaat eten? Dan kan het heel goed zijn dat je hoofdpijn krijgt zodra je minder eet dan normaal.

Afvallen is namelijk stressvol voor je lichaam. Je krijgt niet ‘op tijd’ te eten. Dit kun je opvangen door een goed samengesteld eetplan te volgen waarbij je regelmatig de juiste voedingsmiddelen eet.


Afvallen gaat veel makkelijker als je het samen doet! Ontvang handige weekmenu’s en vind steun bij anderen die ook bezig zijn met afvallen. Nieuwsgierig? Kijk dan even bij de koolhydraatarme kookclub


Gaat het over?

Voor al deze vormen van hoofdpijn geldt dat de hoofdpijn tijdens de eerste week verergert en minder wordt naarmate je lichaam zich aanpast aan je nieuwe eet- en leefgewoonten. Zijn de klachten na 3 weken nog niet verminderd, dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

Jouw ervaringen

Heb je zelf momenteel last van hoofdpijn of heb je tips voor anderen? Plaats dan hieronder een reactie!

24 gedachten over “Hoofdpijn tijdens het afvallen”

 1. Ja dit herken ik heel erg! Bij mij komt het door de suiker, ik noem het altijd afkicken, want het is net alsof je afkickverschijnselen hebt. Het is even doorzetten en na zo’n 4-5 dagen is het over. Maar wel heel vervelend en demotiverend.

  Beantwoorden
 2. Ook voor mij is dit heel erg herkenbaar. Is ook binnen een paar dagen over gegaan. Afvallen je moet er wat voor over hebben, de eerste dagen zijn meestal een hell maar daarna gaat het steeds beter en wen je eraan!

  Beantwoorden
 3. Heb ik ook last van gehad. Bij mij hielp het heel erg om groene thee te drinken met vanillesmaak. Groene thee schijnt ook nog eens de stofwisseling te stimuleren dus win-win!

  Beantwoorden
 4. Fijn deze info. Ben nu 3 dagen bezig met dr Frank-dieet en heb zo’n hoofdpijn gekregen vandaag. Even doorbijten dus als ik zo de reacties lees.

  Beantwoorden
 5. Ik ben 65 jaar. Via een aktie op een sportschool ben ik vorig jaar in een half jaar 10 kg afgevallen (100 > 90 kg).
  Daarna volg ik mijn eetgewoonte met het programma
  “mijn voedingscentrum”. Ik ben hier nu een half jaar mee bezig. Hierbij wordt aangegeven dat ik te weinig eiwitten en vezels inneem. In dit half jaar ben ik 5 kg afgevallen. Ik weeg nu 85 kg.
  Ik ben 1, 96 m lang.
  Verder ben ik m.b.v. app “runkeeper” bezig met hardlopen. Mijn doel is om 10 km te lopen binnen een uur tijd.

  Beantwoorden
 6. Ik ben sinds een aantal dagen begonnen aan een koolhydraat/caloriearm dieet. De hoofdpijn is gewoon niet te harden, slapeloze nachten en voornamelijk een duizelig gevoel elke keer dat ik opsta. Ik hoop dat dit snel over gaat, want het belemmerd mijn prestatie op school en werk.

  Beantwoorden
 7. Vandaag dag 3 van het power slim dieet … Het is geweldig wat ik allemaal mag en kan eten … Maar die hoofdpijn is niet te harden !! En ben zowat de hele dag duizelig .. Het belemmert m’n sociale leven momenteel behoorlijk en kan ook weinig bedragen .. Heb geen kort lontje meer , momenteel Barst de bom meteen !! Hopelijk is dit snel weg .. Enige motivatie die er momenteel is , is dat er al 1,5 kilo af is !

  Beantwoorden
 8. zelf nu 10 weken aan het diëten, via de diëtiste en inderdaad: laatste week last van hoofdpijn, duizeligheid.
  Heb dan wat opzoeking gedaan, en enkele dagen ’s avonds een kom havermout gegeten, waardoor het weer beter was (havermout bevat traagwerkende suikers, die bij een evt lage bloedsuikerspiegel dit euvel verhelpt)

  Beantwoorden
 9. ik ben nu 2 weken Weight watchers aan het doen dus gezonder aan het eten via groene logo’s en heb last van hoofdpijn. leuke zeurende hoofdpijn, nog even tanden bijten als ik hierboven lees dat het 3 weken kan duren!

  Beantwoorden
 10. Ik herken het hele verhaal. Bij mij werd dit veroorzaakt door de suiker. Ik moet wel zeggen dat na ongeveer een week de pijn weer verdwijnt. Zelf ben ik schrijver op Pijn.net waarbij ik nader inga op allerlei verschillen soorten pijn (ook tijdens afvallen en zwangerschappen)

  Beantwoorden
 11. Hier ook gestart met gezonder te eten en de liters frisdrank aan het vervangen door water. Lastig om door te bijten nu de hoofdpijn erbij komt… Werk inderdaad niet erg motiverend. Maar we moeten volhouden, ik ben 1m71 en weeg 112 kg en moet dus afvallen. Niet voor men echtgenoot maar ik wil dat zelf; vele mensen denken aan men postuur dat ik +-90 kg maar ik weeg veel meer, al zou je me dat niet aangeven dat ik ZOVEEL weeg! Maar toch voor mezelf, men zelfbeeld heeft er last van…

  Beantwoorden
 12. Ben supergezonde eter en sporter, maar wel met paar zwaktes. Nu in overgang eisen die hun tol en wel hardnekkig. Daarom paar dagen minderen, meer bewegen en alle zwaktes laten staan, gevolg koppijn (heb ik zelden) en dizzy. Weet dat mijn lichaam geen tekorten kent en toch. Kan dus niet anders dan dat de grijze massa schrikt van minder kh. Hou ondertussen wel via mijn.voedingscentrum mijn voedingsstoffen in de gaten. Ga tip havermout uitproberen. Zou kunnen werken. En wat meer magere kwark, lekker eiwitrijk en wat kh.

  Beantwoorden
 13. op dit moment enorme hoofdpijn is me 2 e dag afvallen en eet genoeg alleen koolhydraat arm en geen frisdrank. echt een ellende maar in 2 dagen een pond kwijt. ook bizar maar eet 5 keer per dag. hoop dat t snel overgaat want t is net alsof iemand mn ogen in me schedel duwt

  Beantwoorden
 14. Ben nu 2,5 week bezig met koolhydraatarm dieet. Ik eet geen brood,pasta,aardappelen of rijst, maar wel heel veel fruit en groenten en daarnaast zuivel, vis, eieren en vlees. Al een paar kilootjes afgevallen, maar nu sinds 3 dagen enorme bonkende hoofdpijn. Heb de laatste 2 dagen expres weer volkorenboterhammen gegeten, maar hoodpijn blijft. Nu ik dit lees, begrijp ik dat die pijn vanzelf weggaat?! Dus toch maar even volhouden dan. Het dieet is verder erg goed vol te houden, eet ’n keer of 6 p/dag en totaal geen hongergevoel!!

  Beantwoorden
 15. Heel herkenbaar, het suikerafkicken. Na een aantal maanden gestopt te zijn weer op dieet. De eerste dag beroerd en hoofdpijn, dag 2 hoofdpijn en vandaag dag 3 weer gezellig barstende hoofdpijn. Maarja de aanhouder wint, hopelijk is mb lichaam er morgen al wat beter aan gewend en kan ik er hoofdpijn vrij tegenaan 🙂

  Beantwoorden
 16. ik ben nu 6 weken bezig met een streng dieet maximaal 500 calorieen per dag en in 6 weken 32 kg kwijt. en nu hoofd pijn drink genoeg , en zorg ook dat ik suikers binnen krijg door middel van fruit. hoop dat het gouw over is

  Beantwoorden
  • Beste Michel of eigenlijk beste allemaal,

   Afvallen doe je niet door een dieet. dieten IS jojo-en!!
   Je moet je leef en eet gewoonte aanpassen aan een manier die je je hele leven vol kunt houden.
   Michel,jij doet crach dieten. dit is super slecht voor je gezondheid!! neem het van mij aan,ik ben ex-anorexia patient. Als jij straks nadat je zoveel bent afgevallen,weer “normaal “gaat etene (500 callorien hou je never nooit je hele leven vol) word je 2 x zo dik als je was. geloof me. ik ben na de geboorte van mijn zoon 7 jaar geleden 45 kilo aangekomen. ik woog toen bijna 100 kg. ik voelde me verschrikkelijk.
   Dieten wou ik niet want,ik wist dat het niet zou werken. Ik heb mijn levensstijl aangepast en in 24 maanden was ik 30 kilo kwijt. het duurde eindeloos! zelf een tijd stil gestaan op een bepaald gewicht.Toch kon ik het volhouden omdat ik alles mocht van mezelf maar,met maten.
   nu 5 jaar later,is die 30 kilo er nog steeds af en hou ik mijn levensstijl nog steeds vol.
   Ga alsjebliefd niet lijn,dieten of what ever. je wilt toch alles blijven eten? waarom niet alleen in het weekend dat frietjes inplaats van 2 keer per week? waarom niet wat meer moeite nemen en zelf je pastasauzen maken of ander eten ipv uit een pakje. het zijn zulke kleine en leuke dingen die je nodig hebt om goed EN vooral blijvend af te vallen.
   Ken je iemand die meer dan 10 jaar een dieet heeft volgehouden aan een stuk door? ken je iemand die al jaaaaren sonja bakkert? of iets anders?? ik durf nee te zeggen op die vraag.
   ik ken alleen mensen die dieten afvallen en weer aankomen,en dan weer van voor af aan beginnen.

   Ooit gelezen over light producten? Waarom denk je dat ze light zijn? Omdat er alleen maar kleur/geur en smaakstof in zit en extra chemische bewerkt word.
   Waarom niet een heerlijk kommetje Griekse yoghurt met een hand noten en crandberries en en een glas verse jus dórange?? Ik wens jullie heel veel succes met jullie dagelijkse dillema;s

   Groetjes,
   een ex-annorexia patiente 🙂

   Beantwoorden
 17. Ook hier is t niet te harden. Ik was al een tijdje bezig met minder eten.. weinig kcal maar na 2 weken viel ik niks meer af.. hoe weinig ik ook at. Logisch want je lichaam slaat op slot. Nu sinds vandaag overgestapt op doker frank dieet en gelijk al in de middag lichte hoofdpijn.. Nu is t midden in de nacht en kan er niet van slapen. . Barstende koppijn noem ik t nu. Wistwel dat het kon maar niet op dag 1 al. Even doorbijten dus…

  Beantwoorden
 18. Ik ben nu 4 dagen bezig om niet teveel kcal te nemen.
  Maar loop nu ook 4 dagen met hoofdpijn.
  Ben er misselijk van.
  Idd ik niet veel.2a3 kopjes koffie.
  1 flesje water.
  Thee tussen Door.
  Ik eet wel wat suikers omdat ik insuline gebruik.maar stuk minder.
  Doe de sonja bakker dieet.
  Ben nu half kilo kwijt.
  Niet veel maar begin is er.
  Geen chips meer geen snoep shocolade.
  Ik wil zeker Door gaan moet minstens 10 tot 15 af hebben van mijn cardioloog.
  Ben nu van de 92 en half na de 92 gegaan.
  Dus nog poos te gaan.
  Maar geen zin om constant koppijn tehebben.

  Beantwoorden
 19. Dit is mijn tweede start om af te vallen. In oktober ben ik begonnen en ben 16 kg afgevallen. (toen geen hoofdpijn gehad). Dit door gezonder te gaan eten en suikers te laten staan. Ook weinig tot geen koffie meer en veel minder vlees. Tot januari ging dit goed. Daarna viel ik niet meer af maar kwam ook nauwelijks aan. Toen toch weer wat meer suikers genomen. Ik ben gisteren weer begonnen met het consequent volgen van gezonde voeding en heb sinds vanmorgen een ontzettende hoofdpijn en ben erg misselijk. Vanmorgen was ik de twee kg. die ik de afgelopen maanden aangekomen ben, alweer kwijt. Dat wel maar voel me echt beroerd. Ik ga wel doorzetten want er moet echt nog 10 kg. af. Met alleen sporten kom ik er niet. Het eten (veel groenten en fruit en soms vis / vlees) vind ik erg lekker dus dus daar ligt het niet aan. Ook kan ik gewoon nog brood eten. Ik denk dat ik nu te snel die 2 kg. weer kwijt ben. Misschien is dat het wel. Ook zal het nog deels door het ontgiftingsproces komen wat de vorige keer nog niet helemaal afgerond was.

  Beantwoorden
 20. hoi dat komt omdat jullie geen suikers nemen en de ketonen dat is een stofje in je bloed zorgen dat je i.p.v. de suikers vet verbrand kijk op google geen suikers en geen koolhydraten en hoofdpijn dan kom je er achter.

  Beantwoorden
 21. Eet als tussendoortje bv zelfgemaakte humus 4 eetl. met rauwkost.
  Bleekselderij, wortel, paprika dippen, heerlijk…
  Wandel dagelijks 40 minuten en laat brood staan. Drink water de hele dag. Mijn hoofdpijn en duizeligheid waren weg binnen 3 dagen. Je lichaam moet wennen maar na 2 weken lopen is mijn energie al terug. Eet 6 x per dag waarvan 2 als tussendoortje. Eet van een kleiner bord maar eet wel zoveel mogelijk groente. Max 1 fruit per dag. Fruit bevat suiker. Stukje pure chocolade is ook lekker bij de koffie of thee of 2 volk. biscuitjes. Straf jezelf niet teveel. Eet de gewone dingen maar minder de hoeveelheid gewoon dan hou je het permanent vol. Max 2 eetl. rijst of pasta.1 handje chips bv. Ipv een bakje en eet langzamer, geniet je ook meer. Handje nootjes per dag ook gezond. Loop wel echt iedere dag. En 50+ers liever een uur. Je huid wordt mooier als je geen suiker meer eet en max 2 l. water drinkt p dag en buiten bent.
  Ik was suikerverslaafd maar na een week doorzetten nam de behoefte af. Daar wel streng in zijn. Bouw af en doe het niet abrupt. Je lijf moet wennen. Ik was duizelig en had steken in mijn hoofd door afname van koolh. Dit gaat over na enkele dagen. Succes! Hou voor ogen:
  Mooie huid en slanker uiterlijk. Denk aan de leuke kleding die je weer kunt dragen. Succes!
  Trots op jezelf zijn!

  Beantwoorden

Plaats een reactie