Hoofdpijn tijdens het afvallen

hoofdpijnHeb je eindelijk doorgezet en ben je goed bezig met afvallen, krijg je ineens hoofdpijnklachten. Komt dat door het lijnen, vraag je je af. Het antwoord is helaas: ja. Hoofdpijn tijdens het afvallen komt regelmatig voor.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor je hoofdpijn ervaart tijdens het volgen van een dieet. Deze mogelijkheden worden hieronder besproken. Door de oorzaak te achterhalen kun je de hoofdpijn vaak verhelpen of in ieder geval verminderen:

Lage bloedsuikerspiegel
Sommige deskundigen vermoeden dat een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak kan zijn van hoofdpijngevoelens, maar onderzoek heeft dit nooit echt aangetoond. Men raadt aan om om de drie uur iets te eten, om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Bepaalde voedingsmiddelen/dranken
De kans is groot dat je, sinds je op dieet bent, andere voedingsmiddelen of dranken nuttigt dan normaal. Sommige daarvan kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar dit is erg individueel bepaald. Er zijn mensen die hoofdpijnklachten krijgen van light-frisdranken, anderen ervaren klachten na het nuttigen van instant maaltijden. Probeer voor jezelf na te gaan of er voedingsmiddelen zijn die bij jou hoofdpijn opwekken.

Ontwenningsverschijnselen
Wanneer je gestopt bent met koffie, thee, chocolade of andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Plotseling stoppen met deze producten kan flinke hoofdpijnklachten veroorzaken. Deze klachten zijn echter tijdelijk en houden hooguit 3-4 dagen aan.

Ook wanneer je voor die tijd veel suiker nuttigde kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Een plotselinge daling in het aantal genuttigde koolhydraten
Dit kan voorkomen wanneer je een koolhydratenbeperkend dieet volgt, zoals bijvoorbeeld het Atkins- of het
Dr. Frank-dieet.

Ontgiften

Door het volgen van een gezonder eetpatroon in combinatie met het afvallen komen er afvalstoffen vrij die hoofdpijn kunnen verzoorzaken. Het is belangrijk om hierbij voldoende te drinken. Zorg dat je altijd wat water, kruidenthee of lichte bouillon bij de hand hebt.

Gaat het over?

Voor al deze vormen van hoofdpijn geldt dat de hoofdpijn tijdens de eerste week verergert en minder wordt naarmate je lichaam zich aanpast aan je nieuwe eet- en leefgewoonten. Zijn de klachten na 3 weken nog niet verminderd, dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

Jouw ervaringen

Heb je zelf momenteel last van hoofdpijn of heb je tips voor anderen? Plaats dan hieronder een reactie!

22 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *