Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Hoofdpijn tijdens het afvallen

hoofdpijn

Heb je eindelijk doorgezet en ben je goed bezig met afvallen, krijg je ineens hoofdpijnklachten. “Komt dat door het lijnen?” vraag je je af. Het antwoord is helaas: ja. Hoofdpijn tijdens het afvallen komt regelmatig voor.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waardoor je hoofdpijn ervaart tijdens het volgen van een dieet. Deze mogelijkheden worden hieronder besproken. Door de oorzaak te achterhalen kun je de hoofdpijn vaak verhelpen of in ieder geval verminderen.

Lage bloedsuikerspiegel

Weinig eten zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel dipt. Sommige deskundigen vermoeden dat een lage bloedsuikerspiegel de oorzaak kan zijn van hoofdpijngevoelens, maar onderzoek heeft dit nooit echt aangetoond.

Men raadt aan om om de drie uur iets te eten, om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Bepaalde voedingsmiddelen/dranken

De kans is groot dat je, sinds je op dieet bent, andere voedingsmiddelen of dranken nuttigt dan normaal. Sommige daarvan kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar dit is erg individueel bepaald. Er zijn mensen die hoofdpijnklachten krijgen van light-frisdranken, anderen ervaren klachten na het nuttigen van instant maaltijden. Probeer voor jezelf na te gaan of er voedingsmiddelen zijn die bij jou hoofdpijn opwekken.

Ontwenningsverschijnselen

Wanneer je gestopt bent met koffie, thee, chocolade of andere cafeïnehoudende voedingsmiddelen dan kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Plotseling stoppen met deze producten kan flinke hoofdpijnklachten veroorzaken. Deze klachten zijn echter tijdelijk en houden hooguit 3-4 dagen aan.

Ook wanneer je voor die tijd veel suiker nuttigde kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen.

Een plotselinge daling in het aantal genuttigde koolhydraten

Dit kan voorkomen wanneer je een koolhydratenbeperkend dieet volgt, zoals bijvoorbeeld het Atkins- of het Dr. Frank-dieet.

Ontgiften

Door het volgen van een gezonder eetpatroon in combinatie met het afvallen komen er afvalstoffen vrij die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Dit kun je deels voorkomen door voldoende te drinken. Zorg daarom dat je altijd wat water, kruidenthee of lichte bouillon bij de hand hebt.

Afvallen zonder hoofdpijn

Sommige mensen reageren op stress door meer te gaan eten. Ben jij ook iemand die trek krijgt van stress en rustiger wordt zodra je wat gaat eten? Dan kan het heel goed zijn dat je hoofdpijn krijgt zodra je minder eet dan normaal.

Afvallen is namelijk stressvol voor je lichaam. Je krijgt niet ‘op tijd’ te eten. Dit kun je opvangen door een goed samengesteld eetplan te volgen waarbij je regelmatig de juiste voedingsmiddelen eet.


Afvallen gaat veel makkelijker als je het samen doet! Ontvang handige weekmenu’s en vind steun bij anderen die ook bezig zijn met afvallen. Nieuwsgierig? Kijk dan even bij de koolhydraatarme kookclub


Gaat het over?

Voor al deze vormen van hoofdpijn geldt dat de hoofdpijn tijdens de eerste week verergert en minder wordt naarmate je lichaam zich aanpast aan je nieuwe eet- en leefgewoonten. Zijn de klachten na 3 weken nog niet verminderd, dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan.

Jouw ervaringen

Heb je zelf momenteel last van hoofdpijn of heb je tips voor anderen? Plaats dan hieronder een reactie!

22 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *