Claim nu!Lekker eten EN afvallen met jouw persoonlijke dieetschema!

Waaraan herken je anorexia

De signalen van een eetstoornis zijn vaak niet bij iedereen bekend. Waaraan herken je anorexia? In dit artikel besteden we aandacht aan deze eetstoornis en hoe je dit bij anderen, of misschien wel bij jezelf, kunt ontdekken.

Anorexia is een ziekte die steeds vaker voorkomt. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen. Maar weinig mannen lijden aan deze ernstige eetstoornis.

Moeilijk om eetstoornis te onderscheiden van interesse

Er zijn erg veel mensen die extra op hun gewicht letten of over datgene wat ze eten. Met name tienermeiden en jongvolwassenen besteden veel aandacht aan hoe ze eruit zien. Ze willen er aantrekkelijk uit zien en ergens bij horen. Dat terwijl juist het lichaam nog volop aan veranderingen onderhevig is.

Mensen die extreem goed letten op wat ze binnen krijgen die kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Maar in sommige gevallen is het lastig om een eetstoornis van een interesse voor gezond eten te onderscheiden. Want je hoeft geen eetstoornis te hebben om toch een gezonde interesse voor gewicht en eten te hebben.

Interesse in gezond eten kan doorschieten..

Bij tieners en jongvolwassenen die al op jonge leeftijd geïnteresseerd zijn in gezond eten, diëten en gewicht, is de kans echter levensgroot dat ze daarin doorschieten en wel degelijk een eetstoornis zoals anorexia ontwikkelen.

Signalen die mogelijk wijzen op anorexia

Nu is het echter wel zo dat een gezonde interesse in eten en diëten kan doorslaan naar een obsessie. Mensen die obsessief bezig zijn met eten en diëten die lopen niet alleen het gevaar om een tekort aan voedingsstoffen op te bouwen, ook kunnen zij een eetstoornis ontwikkelen.

En die signalen zijn gemakkelijk te herkennen. Ook al zal iemand met een eetproblemen deze in het begin nog vrij goed kunnen verbergen.

Ben je bang dat jij misschien wel een eetstoornis zoals anorexia aan het ontwikkelen bent? Of maak jij je zorgen over iemand in je nabije omgeving bijvoorbeeld een vriendin of zus?

De meest voorkomende signalen bij eetstoornissen zijn:

 • Veel (en soms alleen maar) bezig zijn met het lichaam en het gewicht
 • Alleen maar kunnen denken aan calorieën en eten
 • Vaak diëten volgen, zelfs als het niet eens nodig is
 • Veel sporten en vaak ook dwangmatig veel bewegen (hyperactief gedrag)
 • Snelle gewichtstoename en vaak gewichtsverlies in een korte periode
 • Het nemen van dieetpillen (vaak dan ook laxeermiddelen!)
 • Op verjaardagen en partijen niets of nauwelijks eten
 • Na het eten vaak somber of chagrijnig
 • Na het eten vaak direct naar het toilet gaan
 • Voeding waarin veel calorieën zitten direct doorslikken en niet kauwen
 • Stemmingswisselingen
 • Depressie
 • Feestjes vermijden
 • Fysieke kenmerken: droge en bleke huid, broos haar, uit de mond ruiken, gebit dat achteruitgaat, hese stem

Iemand met anorexia helpen

Zijn veel van bovenstaande kenmerken van iemand met anorexia herkenbaar bij iemand die jij kent en maak jij je veel zorgen?

Als je deze signalen bij iemand waarneemt is het belangrijk om je zorgen bij hem of haar bespreekbaar te maken. Ook al zal dat erg lastig voor je zijn en durf je het onderwerp misschien niet aan te snijden, doe het toch!

Met het gevaar dat je er natuurlijk faliekant naast zit. Maar meestal heeft je intuïtie het bij het rechte eind.

Maak je het niet bespreekbaar, dan zal de eetstoornis alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien. Veel mensen met anorexia overlijden vroeg of laat aan de gevolgen daarvan.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *